Strømforbruket på hytta har økt med 67% på 12 år. Fremtiden i våre hender er bekymret.
Hytte- og fritidsboligeiere er den gruppen som har hatt den desidert største økningen i strømforbruk de siste årene, skriver Dagsavisen.
I perioden 1992–2005 økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med 3 prosent.
Sivilingeniør Kjell Gurigard, som har ledet et prosjekt for å begrense veksten i energiforbruket til norske hytter og fritidsboliger, mener potensialet for strømsparing er stort. Han mener myndighetene må stille krav til dem som skal bygge hytte eller ferieleilighet.
– Det har lenge vært fokus på strømsparing i hjemmene og på arbeidsplassen, men fritidsboligene har fått utvikle seg fritt. Siden dette er en form for luksusforbruk, bør politikerne våge å sette begrensninger på strømbruken, sier han.
Utviklingen bekymrer Framtiden i Våre Hender (FIVH), som nå krever at staten setter en begrensning på hvor store hytter det skal være lov å bygge.
– Staten burde sette en grense på 90 kvadratmeter. Jo mindre, jo bedre. Flere kommuner har allerede gjort dette, sier daglig leder Arild Hermstad.
– Mange av hyttene sløser dessuten med strøm. Det burde være en egen tariff for strømmen, slik at prisen ble høyere, mener han. (©NTB)