- Jeg sier ikke dette for å ramme disse folkene. Jeg sier det like mye for å bekjentgjøre at det finnes andre gleder i livet enn å ha en yacht liggende i en eller annen havn nede ved Middelhavet som de bruker en uke i året. Eller en hytte på flere tusen kvadratmeter med 15 gjestetoaletter. Hele næringslivet vil tjene på at de ledere og gründere jeg her snakker om, lever et noe mer begrenset og alminnelig liv, sier Olav Thon til VG.

”Eg er glad eg ikkje har ei hytte med 15 gjesterom. Eg har nok å strid med om eg ikkje skal strid med det også», uttalte Olav Thon nylig til Hallingdølen. Han har sitt krypinn i Mjølgebotn I Hallingdal. Foto: Olav Thon Gruppen

Thon er som en av landets største skattebetalere kjent for sin nøkterne livsstil. I motsetning til en del andre næringslivsfolk med stinne lommebøker, store boligeiendommer og pompøse hytter, har Thons profil vært relativt lavmælt.

 

Gjestetoalett og utedo
Hans gamle hytte i Hallingdal er utvilsomt mer i pakt med norsk hytte-tradisjon – uten innlagt vann og elektrisitet. Og med utedo. Noen mener Thon er i overkant forsiktig. En innsender skriver i Hallingdølen at han burde tatt bedre vare på bygningen sin i Mjølgebotn: – Den trenger ny kledning samt at noen rydder/fjerner søppel, skriver innsenderen.

Den direkte foranledningen til Thons utfall er den avgåtte NOTAR-sjefens fallskjerm. For få dager siden kom det frem at Notar-sjef Geir Hantveit har sikret seg en fallskjerm i det konkursrammede selskapet på 5 millioner kroner over tre måneder.

- Det er spesielt viktig å unngå denne prangingen med rikdommen i tider med finanskrise og stigende arbeidsledighet, sier han.

- Du har ikke selv latt deg friste av litt luksus?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg har det aldeles glimrende. Skulle bare ønske jeg kunne leve i hundre år til, svarer Thon.