Likevel er nok ikke noen hundrelapper i reduserte kommunale avgiftene den største grunnen til å kompostere hageavfall og matrester.

Koster litt å sette i gang

Kravet er nemlig at du har en godkjent varmkompostbinge, som i innkjøp koster to, tre tusenlapper.

Bittesmå arbeidere lager jord

Gevinsten, også økomisk kanskje, kommer i form av veldig fin jord, og den er jo dyr når du skal kjøpe den på hagesenteret.

Men enda viktigere, det er moro, særlig når temperaturen stiger og innholdet i kompostbingen nærmest koker mens mikroorganismene jobber på spreng.

Veldig bra til rododendron

Noen planter, som for eksempel rododendron, setter pris på kompost som ikke er helt ferdig. Så planta på bildet vårt får en veldig god start. Siden vi ikke har nok kompost til å fylle hele plantehullet, kommer den også til å få svart, sur skaujord med halvråtne barnåler i. Også det er veldig bra for surjordsplanter.

varmkompost

Husk å røre

For å få best mulig effekt, er det viktig å blande det nye du legger i komposten med det gamle, så mikrorganismene kommer til med én gang.

Siden det er god fart i prosessen, gjør det ikke noe at bingen er stappfull. I løpet av noen få dager har hageavfallet sunket sammen til en brøkdel av hva det var da vi la det oppi.