Stedet er Vestre Grimsøy, der de to hyttene nærmest sjøen opplever at de har fått mer innsyn på eiendommene sine, i tillegg til at de har mistet en god buffer mot støy, støv og eksos. Det var disse hytteeierne som brakte saken inn for retten.

Skikkelig dugnadsånd

Hyttenaboene lengre inn på land har derimot fått bedre utsikt – og trolig en verdistigning på eiendommene sine.

To av disse ble regnet som hovedmenn og organisatorer da mellom ti og tjue personer flere ganger fra høsten 2010 og vinteren 2011 gikk sammen i en skikkelig dugnad, der 78 trær ble hogd ned.

Avvirkningen, for å bruke et ord fra skogbruket, var på hele tre hundre kubikkmeter, noe som omregnet blir noe sånt som 125 favner, så bare vedverdien er på et sekssifret beløp.

Erstatninger på 600.000 kroner

«Skogeierne», som altså eier hyttene nærmest sjøen, var ikke invitert til dugnaden, og var, ifølge dommen fra Sarpsborg tingrett, heller ikke spurt om tillatelse til hogst.

Kravene deres var på henholdsvis 180.000 og 550.000 kroner, noe som var basert på beregninger fra et anleggsgartnerfirma.

Dommen var noe mildere og landet på 600.000 kroner, men med utgifter til både egne og motpartens advokater ender det på over én million kroner, skriver Smaalenenes Avis.

Fikk skylda urettmessig?

Ifølge VG, har advokaten til i alle fall den ene av de dømte, anke. Begrunnelsen er at han hverken skal ha hogd eller oppfordret andre til å gjøre det.

Siden han tidligere har representert hytteeierne i en sak med kommunen, skal han bare ha vært representant for disse i møter med kommunale myndigheter om saken, før den kom så langt som til rettsvesenet.