Striden om de 40 sjøhyttene i Husebukta på Hankø har pågått i flere år, og flere kjendiser, blant dem Harald Zwart, Ari Behn og Märtha Louise har engasjert seg. Zwart mener at utbygger har hatt en plan om seksjonering, og dermed privatisering av hyttene, hele tiden. Tonen mellom utbyggerne og motstanderne er fortsatt amper.

Les også: - Privatisering av strandsonen

Eie eller leie

Utbyggerselskapet Hankø Utvikling AS eies av investorene Erik Klaveness, Helge Mørck og Henning Forsberg. Utbyggerne måtte jobbe hardt før de fikk rammetillatelse for hytter i sjøkanten ved Husebukta. Et av argumentene var at utbygging av sjøhyttene var en forutsetning for at Hankø Fjordhotell skulle henge med i konkurransen om spa-markedet. Hyttene skal altså være tilknyttet Hankø Fjordhotell som utleiehytter.

Men den kjøper ikke Harald Zwart og de andre motstanderne.

- Vi i aksjonsgruppen har hele tiden sett konturene av det vi mener har vært utbyggers egentlige intensjoner. Her har nok utbygger hatt en plan om seksjonering helt fra starten. Men de forsøkte å få kommunen til å tro det dreide seg om næring i forbindelse med hotellet. Slik omgår man regler som vanlige folk må forholde seg til. Målet har hele tiden vært å selge til private, noe som kan være svært lønnsomt, sier Harald Zwart.

Les også: Zwart avviser feil i ny Hankø-film

- Hylekor

Rasmus Os, som er utbyggernes talsmann, avviser Zwarts påstander.

- Vi lever veldig godt med hylekoret til Harald zwart, men det er synd for Hankø, som hadde fortjent at man jobbet sammen for å skape noe positivt på øya, sier han, og legger til:

- Når det gjelder prosjektet, så jobber vi videre med realiseringen av det som blir et av de mest spektakulære hytteanleggene i fjorden, sier Rasmus Os.

Les også: Bli nabo med Märtha og Ari

Nei til seksjonering

Både Miljøverndepartementet og Fylkesmannen har sagt sitt i denne saken. Hittil siste kapittel har handlet om hvorvidt en seksjonering er i strid med reguleringsplanen for området.

Nå har Fredrikstad kommune bestemt seg: seksjonering er i strid med reguleringsplanen. Årsaken til at det er lagt et punkt om dette i reguleringsplanen, er frykten for at utbyggere først skal få tillatelse til å bygge sjønært til næringsformål, for så senere gjøre om bruken og selge privat.

Les også: Det krangles mye i strandsonen

- Prosjektet fortsetter

Harald Zwart tror ikke utbygger er interessert i å bygge hyttene hvis de ikke får seksjonere dem.

- Det er rimelig å anta at dette prosjektet ikke lar seg finansiere. Og det kan se ut til at hotelleier Forsberg aldri hadde som intensjon å utvikle hotellet selv om det var argumentet da reguleringsplanen var oppe i bystyret, sier han.

Det tilbakeviser utbyggerne. Talsmann Rasmus Os sier dette:

- Seksjonering eller ikke har ingenting å si for bruken av anlegget. Harald Zwarts påstand er selvsagt uriktig, sier Os.

- Markedsfører ikke

Daglig leder ved DNB Eiendomsmeglings avdeling for nybygg i Follo, Erik Netskar, sier til Nettavisen at meglerkontoret ikke har startet markedsføringen av Hankø Utviklings sjøhytter.

- Endelig prospekt er ikke utarbeidet. Har man fått tilgang til et ufullstendig utkast, er det nettopp det, et ufullstendig utkast. Vi forholder oss til offentlige vedtak, lover og regler. Skulle det vise seg at seksjoneringen ikke lar seg gjennomføre, har vi ingenting å selge. Ergo avventer vi endelige konklusjoner, sier han til Nettavisen.

Besøk Hytteavisens facebookside