Grevestuen, som ikke helt usannsynlig er Tønsberg-distriktets første fritidsbolig, ble riktig så staselig med sine to etasjer, hver på rundt seksti kvadratmeter.

Selvfisket og selvskutt middag

Greven bodde på Jarlsberg hovedgård, rett utenfor Tønsberg, men trivdes best med friluftsliv. Jakt og fiske var han spesielt glad i, og da var Mellom-Bolæren ideell. Familien spiste torsk som husbonden fisket selv. Dessuten gikk han på hare- og fasanjakt.

Fra grevens paradis til tysk djeveløy

I 1916 ble hytta overtatt av forsvaret, da Bolærne Fort ble etablert. Tyskerne overtok naturligvis fortet, og også Grevestuen, hvor de slappet av innimellom arbeidsøktene, da de pinte russiske krigsfanger, som var sendt til øya for å dø. Etter krigen ble alle de tre Bolærne-øyene en del av den kalde krigen mellom øst og vest og gjort utilgjengelig for allmennheten helt til militæraktiviteten opphørte og øyene ble frigitt i 2005. Da var Grevestuen i en sørgelig forfatning.

Helge Th Andersen
86 år gamle Helge Th. Andersen leder den drøyt tjue mann store, arbeidsglade dugnadsgjengen.

Reddet av dugnadsivrige gubber

Men Mellem-Bolærens venner tok tak i saken, og etter å ha lagt ned 2.500 dugnadstimer på Grevestuen, er den tilbake i omtrent samme stand som da den ble bygd for 170 år siden. Karene i 70- og 80-årsalderen svinger øks og motorsag like gjerne som hammeren, og etter å ha felt endel hundre trær framstår også «Grevinneparken» omtrent som den gjorde på midten av 1800-tallet, med det samme utsynet fra altanen i andre etasje som greveparet og gjestene deres fikk nyte.

Flybåten Østfold (1)
Flybåten er her fotografert i Engelsviken. Både fra Østfold og Vestfold kan den bringe deg til Bolærne, hvor du blant annet kan besøke Grevestuen.

Rask og effektiv transport til øya

En søndag i juni arrangeres det vanligvis åpen dag på Mellom-Bolæren, med massevis av folk til stede. Dette arrangementet er i år altså flyttet til 31. august. Imidlertid er det også andre muligheter til å besøke både grevens hytte og ferieøya hans, for eksempel med Flybåten. Den er en hurtiggående passasjerkatamaran mellom Husvik i Tønsberg og Engelsviken i Fredrikstad. Reisetida er 15 minutter fra Husvik og 20 minutter fra Engelsviken.