Det har vært mye fram og tilbake de siste årene, fra å være fritt fram, til veldig restriktivt. Nå har i alle fall Tjøme kommune landet på en løsning. Det blir tillatt å etterfylle på eksisterende skjellsandstrender. Så de som var smarte nok til å fylle hvit skjellsand på strendene sine før det ble kontroversielt, får fortsette, mens alle andre bare kan glemme det.

«Eksisterende» er nå

Flertallet, bestående av alle så nær som representantene fra Arbeiderpartiet og Tjømelista, bestemte nemlig at det skal være anledning til å etterfylle på eksisterende strender med samme type sand.

Da forslaget ble satt fram, var det kanskje ikke aldeles uspiselig for opposisjonen, men bare før det ble klarlagt hva begrepet «eksisterende» skulle bety.

Opposisjonen mente den måtte ha ligget der fra tidenes morgen, mens de som styrer kommunen idag tolket det slik at «eksisterende sand» er sand som ligger der på søketidspunket.

Sandskuta kommer til sommeren?

Politikerne hadde så mange som femten sandsaker til behandling, etter flere år med usikkerhet rundt problematikken. Det blir det trolig slutt på nå. Så dermed må vi regne med at mannskapet på sand­skuta «Sand­strand» får nok å gjøre i Tjøme-skjærgården til sommeren.

Og om relativt få år også, når også denne sanda igjen er vasket bort.

Skjellsand på vandring

Da skal vi ikke se bort fra at noen naboer også vil søke, fordi strømmen har fraktet skjellsand til dem og gjort den «eksisterende».