- Interessen for hytter og hytteliv har til alle tider vært stor blant nordmenn. Alle nyhetssaker og meldinger fra meglere og hytteleverandører dette året, tyder imidlertid på at vi er inne i en periode med en hytte-eufori utenom det vanlige, sier Tore Bjørnstad som arrangerer Hyttemessen sammen med Per Levik.

Syden-interessen dabber av

Fra så å si alle hold meldes det om «all time high» i hyttesalg og -kjøp.

- Nye store utbyggingsplaner lanseres nær sagt daglig. Ikke en gang økonomiske nedgangstider svekker nordmenns dragning til hyttelivet. Snarere tvert imot. Og så ser vi at kronekurs og internasjonal usikkerhet har kjølt ned interessen for å investere i varmere strøk. Jeg tipper vi kommer til å se mange av de som har overveid å kjøpe seg noe i syden, ta veien til Hyttemessen for å orientere seg i de hjemlige hyttetrakter, tror Bjørnstad.

Regionene gjør seg yndige

De store hytteregionene i Sør-Norge legger bredsiden til for å tekkes de mange nye hyttebyggerne som kommer til Hyttemessen.

- Hyttegjestene stimulerer nærings- og forretningsvirksomhet på mange plan, sier Per Levik i Hyttemessen AS. Destinasjonenes massive profilering under vårens messe viser klar forståelse for dette aspektet. Buskerud og Oppland er nok de fylkene som samlet sett markerer seg sterkest. Dette er jo landets to største hyttefylker hvor alle sider av hyttenæringen har stor samfunnsmessig betydning.

Kniver om de nye hyttebyggere

- Flere av dem satser med store og velutstyrte stands. Ingen som besøker Hyttemessen skal være i tvil om at de betrakter hyttefolket som attraktive deltidsinnbyggere. Ganske særlig jakter de på dem som nå er i ferd med å realisere hyttedrømmen sin for første gang – de nye «settlerne» som ser etter et sted å slå seg ned, sier Levik.

Pilene peker opp

De dystre tider til tross: Prognosene forteller at titusenvis av nordmenn går med planer om å investere i hytte.

- I hyttesektoren synes alle indikatorer å peke opp, sier Tore Bjørnstad. Fjoråret var et omsetningsmessig toppår både for hytteleverandører, utbyggere og meglere. Boomen har fortsatt inn i 2016. Den store interessen for Hyttemessen 31. mars til 3. april speiler helt klart situasjonen.

Heller hytte enn penger i banken

På mange måter har vel tidspunktet for å realisere hyttedrømmen knapt vært bedre enn akkurat nå.

- Penger i banken kaster for tida forsvinnende lite av seg. Mange velger derfor å investere oppsparte midler i for eksempel hytte. På den annen side: De som må låne til et prosjekt, får historisk gunstige lånerenter. Så for dem som har hytter og hyttetomter å selge, har det mye for seg å gjøre seg «yndige» for de ennå hytteløse, sier Levik.

I fjor hadde Hyttemessen på Hellerudsletta 15.000 besøkende. Arrangørene tror på minst like mange denne våren.