Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Arnes ribbe er spekket med tid

Bruk fersk ribbe og heller ei som er litt for feit enn litt for mager. Ikke alle ribber er ribbe. Kjærlighet og modning bør prege forberedelse og tilberedning.
- En ribbe er et forsvarsverk av fett og kjøtt lag i lag. Den trenger således lang tid på å ta inn over seg kryddersmaker. Den bør ligge minst to dager godt massert med salt og pepper for å bli god. Hjemme i dalen hos oss ligger de 3-4 dager med svoren ned, det skaper forventning og er opptakt til høytiden. Det tar nemlig tid for en ribbe å bli god, understreker Brimi. Sjøl skrur han kraftig ned tempoet inn mot Jul for å ha god tid til alt han har lyst til. Det oppfordrer han alle oss andre til også å gjøre.
 

Modning og ro
Arne Brimi forkynner at julemat ikke må stresses. Han er sjøl oppvokst i ribbe-beltet, og her skal ribba være fersk, og nøye velges ut, heller for fet enn mager. I dag er det også en god del kjøtt som selges som ribbe men som ikke er det. - Ribbe betyr kjøtt med ribben. Er det ikke bein i kjøttet er det ikke en ribbe, da er det flesk, og ikke egnet til formålet. Så la dere ikke lure til å kjøpe det som går langt ned under buken, det blir ikke like bra, sier Brimin. Steking av ribbe er dessuten noe helt for seg selv. Den blir mør av lang steketid, og ribba tåler også lang steking. Fordi den inneholder mye væske må den hvile minst en halvtime før den skjæres opp. - Det handler om å bruke lang tid når det gjelder ribbe, og på merkelig vis gjelder det også Jula, sier han.
 
Tilbake i tid
Det moderne menneske skal rekke alt og gjerne litt til, og klarer ofte ikke å lande til Jul. På den andre siden peker trendene tilbake til røttene, til landet, dalen og fjellet, med mer tid til alt. Arne tolker den store interessen for fjellhytter som en reaksjon på by- livets stadig økende hasting. Ribba blir blir da et vanskelig punkt å få til i en ellers hektisk verden, men en svært viktig øvelse som peker tilbake i historien. - Mange jager seg helt inn i årets store festkveld, og har man for stramt program skal det ikke mye til før man ikke klarer å finne roen. Jeg tror det er viktig å slå ring rundt tiden, og verne om de store øyeblikk i livet. Alt kan ikke måles i tid og penger, men heller i gode følelser og stemninger. Det er egentlig ikke rart at man ønsker seg tilbake til et enklere liv, der alt er som det alltid har vært, et sted der tiden kan stå stille, sier han.
 
Sprø svor
Arne Brimi har laget mange ribber i sin tid, og han gjør som mange andre, snur svoren ned i den første steke tiden. Han synes den da blir lettere å få jevnt sprø. Han er dog ikke fremmed for å lage godt pinnekjøtt i denne delen av året, og ønsker seg da helst kjøttfullt pinnekjøtt, og ser ofte nøye på hvor mye kjøtt som er på det og hvor det kommer fra. - Det finnes godt pinnekjøtt fra mange steder, men er det fra Voss er det som regel i orden, det virker som om Vossingene setter sin stolthet i å levere bra varer, sier han. I forbindelse med reising og overnatting på hoteller inn mot Jula ser han imidlertid mye mat som kunne vært bedre, og det verste han ser er pinnekjøtt som ligger i vann. Pinnekjøtt skal vannes ut, men så må de aldri mer ligge i vann, han liker det sjøl litt røkt, og gjerne skjerpet i ovnen like før servering.

 

Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

KreatorDSC_8462

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

Sjekk skjellene før du nyter smaken

blåskjell_foto_Joy Prescott_300x199

Sommertid er sjømattid, og for kystferierende er det populært å sanke skjell og lyse etter krabber til eget konsum. Men både skjellene og krabbene kan periodevis være giftige, og det kan lønne seg å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man setter til livs en stor porsjon selvfanget skjell eller skalldyr.

Verdens beste lunsjviner til langhelgen

Det kan lyde litt vel dristig, men det er de lokale vinbøndene i Alsace som selv påstår at de produserer verdens beste lunsj-viner. Hos de fleste av oss kan en strofe fra en melodi eller en bestemt duft vekke minner om tidligere opplevelser.

Prøv disse på hytta i høst

rypebryst_468

Arne Brimi viser deg 2 kjappe retter. En suppe og en rett med rype.

Høst er høytid for mat

brimi_468

Høst er høytid for matelskere. Nå er naturen rikest på råvarer.

Sopp og soppkontroller

1157700855_29

Sopp er fiber- og proteinrik kost, inneholder lite fett og gir en stor smaksopplevelse og dermed et velsmakende måltid. Man skal ikke spise sopp som man ikke er sikker på.

Gode råd for plukking og tilbereding av sopp

Det meldes om mye sopp mange steder i landet denne høsten. Her kan du få gode råd om plukking og tilberedning av sopp.

Ild og kjøtt blir til mat

Grilling er en fantastisk tilberednings- teknikk som stammer helt fra våre forfedre som huleboere: ved + ild + kjøtt = middag!

Mat i sommervarmen

grillpølser_300dpi_foto_Liza McCorkle_300x201

Varme, lyse sommerkvelder innbyr til grilling og middager under parasollen. Men det er ikke bare vi mennesker som trives i godvær, det gjør også bakterier. Sommervarme krever derfor at vi er ekstra nøye med håndtering av mat. Her får du tipsene for å unngå å bli matforgiftet i sommer.

Grillsesongen er i gang!

sausage; object on a white background

Sommeren har meldt sin ankomst og mange har hentet fram grillen og startet grillsesongen. Griller man med kull, må man ha tålmodighet nok til å vente til grillen er klar for at måltidet skal bli vellykket. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm må kullet være rødglødende og ha fått en grå overflate.

Rakefisk til begjær og besvær

1070285586_72

Tiden før jul er høysesong for den særnorske rakefisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakefisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.

Storsei fra Langesundsbukta

Sei1_jpg_medium

Yngve fra Elbe Nordmark og kompisene hans har hentet opp en del storsei i Langesundsbukta. Og han deler bilder og et par smakfulle retter med oss.

Grill skånsomt

1087207155

Unngå å grille over åpne flammer. Grill ved lavere temperatur over lengre tid. Plasser maten lenger vekk fra grillkullet. Unngå at fett fra grillmaten drypper ned i grillen. Følger du disse rådene reduseres dannelsen av helseskadelige stoffer ved grilling. Det viser en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Kystbua med røkeri for amatører

Bradley Digital 4 open_200x178

Kystbua tilbyr en rekke produkter rundt fiske, grilling og røking av mat. Med den nye røykeovnen trenger du ingen kunnskaper om røking av fisk eller kjøtt for å sette i gang.

Gode tips til påsketuren

1175152307

En saftig, søt appelsin i solveggen er for mange en forutsetning for gode påskeopplevelser. Her er flere tips til hva du kan putte i sekken på påsketuren.

Slik sjekker du fersk fisk

1168592937

Mange vet ikke helt hva de skal se etter når de skal vurdere om fisken er fersk. Du kan trøste deg med at du ikke et mikrobiologisk laboratorium for å gjøre en slik vurdering – bare følg disse enkle sjekkpunktene.

Unngå bedervet fisk

1078736830

Hvordan oppbevare fisk hjemme? Her får du tips og råd om hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i fisk.

Rakfisk fra Valdres

1162546929

”Rakfisk fra Valdres” er godkjend under merkeordninga Beskytta nemningar

Unngå bedervet kjøtt

1087979743

Hvordan oppbevare kjøtt hjemme? Her får du oppskriften på hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i kjøtt.

Hva kan du om fisk og sjømat?

1149754511

Nordmenn spiser mye fisk. Eller gjør vi egentlig det? Og hvor mye kan hver enkelt om en av Norges største eksportartikler? Test din kunnskap om fisk og sjømat her. Testen passer for de fleste aldersgrupper.

God hygiene gir godt elgkjøtt

25. september starter elgjakten mange steder i landet. I løpet av jaktperioden vil 35. - 40.000 dyr forhåpentligvis ende opp som delikatesser på middagsbordet. Hvor delikat og godt kjøttet blir avhenger blant annet av hvor elgen blir truffet av skuddet, håndtering av slaktet, transport- og lagringsforhold.

Rødskrubb må varmebehandles godt

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Det er blant annet dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb (Leccinum versipelle).

Soppkontroll

Både Mattilsynet og Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr soppkontrollar av kvalifiserte soppsakkunnige. Soppkontrollar blir ofte annonserte i lokalpresse.

Ville bær – sunt og gratis

Mange steder bugner skog og mark av ville bær som krekling, blåbær, tyttebær og molte. Plukk med deg i bøtter og spann. Ville bær ligger nemlig langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter.

På knærne etter kreps

Krepsesesongen startet 6. august. Krepsefiske er spennende, enkelt og egner seg for alle.

Jordbær er godt - og sunt!

Vi har lang tradisjon for stort forbruk av jordbær her i landet. Medan folk i mange andre land helst nyttar jordbær som pynt på kaker og ulike dessertar, fyller vi jordbæra i tallerkar, strør på litt sukker og har på mjølk eller fløyte. Her i landet fell jordbærsesongen saman med ferietida, og mange spanderer difor på seg litt ekstra godt. I tillegg til å smaka godt, er jordbæra rike på positive innhaldsstoff.

Næringsstoffer i fisk og annen sjømat

Fisk og annen sjømat har et høyt innhold av mange næringsstoffer, og er en god kilde for både proteiner, flerumettede marine n-3-fettsyrene, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Her kan du lese mer om de ulike næringsstoffene.

Brukerveiledning til røykovn

Her kommer en liten artikkel for deg som vil prøve å røyke fisk på hytta

Ikke bare grill-hygienen som er viktig

Grillsesongen er i gang igjen. Hygienerådene har vi gitt tidligere. Men det er flere ting grill-fanatikerne bør passe på: Det kan dannes mange ulike helseskadelige stoffer i maten når den utsettes for sterk varme som under grilling. Hvilke stoffer som dannes avhenger av type mat og på hvilken måte den grilles.

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.