Nå har den lille, grønne, mekaniske sauen, som slett ikke er så veldig liten, men måler 73,5 x 66 x 31 cm, og som er utstyrt med en liten datamaskinhjerne, gnagd over plenen for første gang, før den gikk pent hjem til ladestasjonen sin. Resultatet ser helt greit ut. Helt greit, fordi de gamle sporene etter forrige klipping, med en ordinær klipper, fortsatt ligger igjen. Disse kunne jeg selvfølgelig ha rakt vekk, men lot det være.

God instruksjonsbok

Dette er bare en aller første beskrivelse. Det vil komme mer når jeg har mer å fortelle. Nå blir det om utleggingen av kantledningen, plasseringen av ladestasjonen og om maskinens første tur.

Først noen ord om instruksjonsboka, som jeg valgte å bruke uten å ha sett den medfølgende videoen først:

Vi har sett mye rart av instruksjonsbøker og -ark, gjerne kopiert på en dårlig kopimaskin, der teksten helt ukritisk er oversatt med et automatisk oversettelsesprogram. Sånn var ikke Robomow-instruksjonsboka.

Den er slett ikke feilfri, som at det står "hoppe over 1.4" i stedet for "hoppe TIL 1.4", noe som et øyeblikk kunne virke litt forvirrende.

Ellers er det litt kjedelig at instruksjonsboka er på over femti sider, noe som er vanskelig for en mann som er utålmodig og vil i gang. 

Derfor ble installasjonen litt etter prinsippet om prøving og feiling, med trekvart øye på instruksjonsboka samtidig.

Bare for ordens skyld, instruksjonsboka er god, og nyttig.

Ledningen bør være opprullet på spole

Å legge ut kantledningen tok 3- 4 timer, og her kommer et lite ankepunkt, i alle fall for den som ikke leser instruksjonsboka etter teskjemetoden. Jeg brukte først feil ledning, nemlig en ekstraledning som lå sammen med selve maskinen. At den jeg egentlig burde brukt, lå i en separat eske, var ikke godt å vite. Jeg regnet med at den esken inneholdt ett eller annet som jeg ikke hadde bruk for før seinere.

Hvis det ikke var fordi jeg fikk god, gammeldags backlash, som fra barndommens slukkasting med åpen haspelsnelle, kunne jeg brukt pluggen fra den andre ledningen og bare festet den til ledningen jeg allerede hadde lagt ut.

Det er viktig å påpeke her at det i instruksjonsboka, som jeg også hadde lest på dette punktet, sto at det var viktig ikke å fjerne plasten som ledningen lå inni. Det var bare det at den fjernet seg selv mens jeg var opptatt med leggingen av ledningen.

Backlashen gjorde at ledningen muligens ble noe skadet i isolasjonen. Derfor byttet jeg til en annen ledning og var veldig, veldig forsiktig.

Ønske: Ledningen bør være spolt opp.

Grei klargjøring av maskinen

Det var ikke vanskelig å klargjøre maskinen for bruk, ved å følge instruksjonsboka. På dette punktet ville det, i alle fall for meg, ikke vært særlig aktuelt å prøve og feile.

Det eneste uheldige som oppsto, var at maskinen ikke fant ladestasjonen på første forsøk. Jeg valgte derfor å snu den 180 grader, noe som var helt greit på det stedet jeg har valgt å sette den. Da fant den stasjonen lett.

Måtte justere

Neste punkt på programmet var en automatisk sjekk av ledningen, som maskinen fulgte rundt den knapt fem hundre kvadratmeter store plenen. Her gjorde den meg oppmerksom på noen busker og trær jeg hadde gått for nær.

Løsningen var å flytte litt på ledningen, som er festet med plastplugger.

Mer justering.

Siden det ante meg at jeg må gjøre noen justeringer, har jeg lagt ut en halvmeter med slakk noen få steder. Også slakken er plugget godt ned i bakken.

Etter hvert vil jeg flytte ledningen noe lengre ut. Det er ikke aktuelt akkurat nå, fordi det regner. Dessuten kan det være greitt å la grasset gro, så det er lett å se hvor mange centimeter justeringene skal være på.

Foreløpig konklusjon: En morsom sak som har vært ganske lett å installere.

FØLG MED - DET VIL KOMME MER, TIDLIG I NESTE UKE, NÅR JEG HAR MER Å FORTELLE.

Du kan vinne en Robomow RM 510, som er en litt mindre variant.