Dagen var kommet for avreise til goelva mi i Troms, og den sviktet heldigvis ikke i år heller! Etter kaos på flyplassen var det godt og sette beina på nordnorsk jord.
1,5 kilo ørret fra Barduelva.
Røye fra Barduelva.
Artikkelforfatteren med flott Barduørret.
Kveldsstemning over Barduelva.
Alternatus døgnflue.
Foto: Harald Larsen

Været var bare helmaks, men hjemme i sør regnet det mye fikk jeg høre. Vangenstenger og alt annet var godt pakka i sekken. Det som er fint med 3-delte stenger er at de får plass i sidene på ryggsekken, da slipper man og sende det som spesialbagasje. Ankom Bardu flyplass rundt midnatt og kjørte oppover langs elva. Jaggu der var det vaking gitt, noe klekking på gang mon tro? Insekter var det nok av på vannflaten, døgnfluer små og litt større størrelser som Alternatus døgnflua. Mygg var det nok av, vårfluer og mudderfluer observerte jeg også i elva.

Vannstanden gikk litt opp og ned men fisket var bra og ved høy vannstand brukte jeg en Vangen Pro III i klasse 7, 10 fot med et Cortland SL Clear fluesnøre og lang fortom. Satte på en streamer og kasta ut i den strie strømmen der hvor Polakken sist sommer fikk en stor ørret på 3,9 kilo. Mendet lina ut og strammet forsiktig fluesnøre og "BANG" der satt en ørret på i andre enden og den var stoooor, en skikkelig rugg som satte av sted nedover, så skjer det som ofte skjer når det er slakk i snøret.. borte var den. Ja ja, må ikke gi opp, kasta på nytt mens min kollega Tom filmet med sitt nye dyre video kamera i solsteika. "Kastet går!" sa jeg og etter litt mending, når flua var godt nede på bunnen, strammet jeg snøret og jaggu meg var det fisk igjen. Det var en halvkilos ørret denne gangen, men sprek som bare det, skikkelig villfisk. Da alt var tatt opp på film fikk den friheten tilbake, jeg var HAPPY og ørreten var vel HAPPY den også.

Åååååå for en herlig start på min fiskeferie, mange dager igjen tenkte jeg, kanskje det blir ny pers i år ? Dagene gikk og flere røyer og ørret fikk jeg på flue, noen lå rett under kiloen og andre litt over, ja jeg begynte og bli kravstor for det gikk større fisk i elva som jeg ville ha på kroken. Husker en episode da fisket hadde vært litt dårlig en kveld/natt men fisken var der med ørsmå vak i vannflaten. Prøvde nesten alt jeg hadde i flueboksen men ørreten ville ikke ta noen ting, den var skikkelig selektiv. Plutselig var det et vak ved siden av meg, på fortommen hadde jeg satt en svømmende vårflue puppe av Foam i krokstørrelse 14. Kastet gikk med Vangen Pro III i klasse 5, flua tok vannflaten og der smalt den på. Alt skjedde så fort at jeg var helt skjelven i kroppen og for et utras på Shimano Ultegra snella. Fluesnøret forsvant på sekunder og så kom backingen likedan, å herregud sa jeg til meg selv. Hva gjør jeg nå? Sveiva på snella dundra borti min venstre pekefinger, åååå! Det gjorde vondt, men smertene var snart glemt . Fisken var ca 50 meter ute nå og 20 meter backing til bare rant ut av snella, jeg måtte bare ta beina fatt og følge etter, deler av elva har mudder bunn så dette var god trening for musklene i beina mine. Føltes nesten som en laks hadde tatt flua, ja slik føltes det, men det var en stoooor ørret som hadde tatt flua , den måtte være stor med det utraset, spant det oppe i toppen min. Jeg kjørte ørreten hardt slik at jeg kunne sveive inn noe backing på snella og det var herlig å se snella fylles opp. Jeg skalv som et aspeløv enda og fisken ville ikke gi seg så lett. Minuttene gikk, flere mindre utras kom og der så jeg ørreten i vannflaten, "jammen" var den ikke 3-4 kilo da som jeg trodde ? Neida, det var en sprek råtass på 1,5 kilo som lå i håven min, jeg var fornøyd jeg, men den spilte meg et puss med det utraset den luringen, men jeg var lurere, he he.

Da ble det ikke ny rekord fra Bardu men samme størrelse som i fjor på ørret, det hadde vært noen herlige fiskedager i fint sommervær så jeg hadde ikke noe og klage på i forhold til hjemme i sør hvor det regnet og regnet og regnet. Jeg måtte klage til kona om at det var så mye klegg og knott her, men da fikk jeg til svar at "Jeg vil heller ha fint vær med klegg og knott en dette regnværet" så da klagde ikke jeg noe mer. Kona sa at jeg måtte ta med noe fisk hjem,. Måtte prøve å stappe en ørret og en røye i ryggsekken, men det var ikke lett. Den var jo stappa full med fisketing og foto bagen var jo full av utstyr den også, så der ville jeg ikke ha noen frossen fisk nei. Åpnet sekken igjen og klarte sannelig og presse en frossen røye på 1,7 kg og ørreten på 1,5 kg på høykant ned i ryggsekken. Blir vel overvekt på flyet nå, men det gikk bra, puh. Kom hjem og familien hadde en herlig fiskemiddag med ørret og røye. Utenom bikkja da for han liker ikke fisk, men var glad som bare det da jeg tok han med på en tur i skogen. Kanskje jeg kommer opp igjen neste år til Paradis elva mi ??

www.elbe.no