Bildet over: Mange blir hjemme i vinterferien, men noen drar også på hytta, som disse ved Furutangen hyttefelt i Åmodt kommune. (Foto: Jan Erik Hvidsten)

Også blant de øvrige utgjør hjemmesitterne den største gruppen, skriver boarding.no, om undersøkelsen som er utført av YouGov for utleiefirmaet Novasol.

– Vinterferien er ikke en like fasttømret del av livsmønsteret vårt som for eksempel påske- og sommerferien. Den er nok mest aktuell for familier med barn i skolealder, sier Torbjørn Fredmen, leder for utleiefirmaet Novasol i Skandinavia.

Han tror voksne uten mindreårige barn like gjerne reiser utenom de ukene skolen tar vinterferie.

I undersøkelsen svarer 16 prosent at de planlegger å ta ferie på egen, andres eller leid hytte. 14 prosent av de spurte har tenkt seg til Syden eller på annen ferie utenlands i vinterferien, skriver boarding.no.

Arvid Flagestad, reiselivsforsker ved Markedshøyskolen i Oslo, synes det er litt overraskende at så mange holder seg hjemme i vinterferien.

– Denne ferieuken har jo aldri vært et like fast og forutsigbart innslag i folks årsplaner som for eksempel sommerferien. Likevel hadde jeg nok trodd at noe flere hadde reiseplaner, sier Flagestad.

Flere til utlandet

Flagestad tror det vil bli endringer i reisemønsteret framover.

– Nordmenns interesse for å feriere i eget land har nok i en periode vært ekstra stor. I tiden framover tror jeg utenlandsreiser vil øke sterkere igjen. Det ligger til vår natur å søke mot sol og varme, så ferietrafikken ut av landet vil nok bli større, sier Flagestad.

Bare to prosent har tenkt seg på hotellferie i Norge i vinterferien, ifølge Novasols undersøkelse.

– Dette er jo en ferieform som har vært i tilbakegang en stund. Ikke minst er det mange høyfjellshoteller som sliter, og for disse er det få tegn til snarlig bedring, sier Arvid Flagestad.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side