Tekst: Chera Westman/ifi.no, Foto: Kristian Owren/ifi.no

Terrassebeisens oppgave er å trekke ned i treverket, og beskytte det fra snø og regnvann – og kanskje mest av alt fra solens UV-stråling.

Grunnforutsetningen for at beisen skal kunne trekke ned, er at underlaget være tørt og rent. Nylagde terrassebord, som kommer rett fra byggevarehuset, inneholder store mengder impregneringsvæske, og må få tørke ut før de behandles.

Terrasse_ny_FotoKristianOwren
Impregnert treverk, som kommer direkte fra byggevarehuset, må tørkes ut før det beises. Ellers vil ikke beisen trekke ned.

Vent med nytt tre

– Ta terrassen i bruk et par måneder, og vask og beis den når treverket har tørket ut, anbefaler Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

Ved påføring skal beisen ikke danne sjikt, men trekke helt inn i treverket og etterlate en matt overflate.

Terrasse_nybeiset_FotoKristianOwren
Hvor ofte må du vedlikeholde treplattingen for at den skal se flott ut? Det avhenger både av produktet du bruker, og måten behandlingen påføres underlaget.

God kvalitet

Kvaliteten på beisen er også en viktig faktor. Terrassebeiser lages av alkydoljer som tynnes med vann og tilsettes soppdrepende midler, fargepigmenter og stoffer som gjør treverket vannavvisende.

Råstoffer av god kvalitet gir beisen en bedre evne til å trekke ned i og bli i treverket. Viktigst er bindemidlet, altså typen alkydolje. Jo finere molekyler alkyden er bygd opp av, dess lengre inn i treverket trekker den, og tar da med seg de andre beskyttelsesstoffene i beisen.

– Her er det en klar sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Trond Riise i Nordsjö.

Pigmentet som «sun block»

Fargepigmentene bidrar til å beskytte treverket mot UV-strålene, for sollyset bryter raskere ned en upigmentert flate. Terrassebeisene har egne fargekart med forslag til gode farger, men beisene kan brekkes i nær sagt hvilken farge du ønsker.

– Det er stor forskjell i hyppigheten i vedlikeholdet mellom en upigmentert terrasseolje og en pigmentert beis, forteller Trond Riise.