Tekst: Tom Brodin, bilde fra boka.

Vestre Slidre er en av Norges største hyttekommuner, så det er nok mange hytteeiere som kjenner det unike stølsområdet på 30.000 mål sørvest i kommunen. 

grunke2

Fra støler til hytter

Hauge forklarer navnet Grunke med at det kommer fra den grunne elva som renner gjennom området.

I tidligere tider var det folk i Valdres som het Grunke, men nå må vi helt til USA for å finne navnet brukt som etternavn. Grunnen er de mange utvandrerne fra området på 1800-tallet.

Ifølgje Hauge er det igjen bare to støler i Grunke, men desto flere hytter.

Mystisk og sagnomsust

Hauge forteller til avisa at Grunke har noe mytisk og mystisk over seg, både fordi det ligger avsides og at det har vært gammelt dansk krongods. Seinere har det vært gjenstand for arvestrid.

Området har også vært beryktet, blant annet fordi mange mordre og desertører skal ha havnet der.

Og i tillegg har Anders Underdal og Margit Sandemoe gjort området kjent gjennom sagn og historier. Underdal slo seg ned på Øvre Sundheimstølen, ein støl som han kalla Huldrehaugen, der Margit Sandemo i dag har hytte.

Historiske bilder

Boka har kapitler om opphavet til Grunke, rypejakt, bjørn og jerv, stølene, moderne jakt, stølsliv, slektene i området og om hyttelivet.

Boka er på 167 sider og har rundt 130 unike foto .

Den er til salgs hos forfatteren, i bokhandlene og i nærbutikken.

Barnebok

Faren, Knut Hauge, skrev også bok med inspirasjon fra Grunke. Den er for barn og heter «Pekka, elva og eventyret». Den kjente tegneren Borghild Rud har illustrert den.

Denne boka finnes i ett tilgjengelig eksemplar på nettstedet antikvariat.net. 

Den har dedikasjonen: «Ingvild med helsing forfatteren. Skjærtorsdag 1974». Ingvild Holt var den kjente forfatteren Kåre Holts datter.