Besøkende til Strutåsen kommer fra Flesberg-, Kongsberg- og Notodden-siden av fjellet. Svært mange kommer dessuten fra Østlandet for øvrig. De nåværende eierne tok over da de tidligere eierne og driverne over lengre tid hadde forsøkt å selge eiendommen til nye, men uten å lykkes. Målet for de nye eierne var å sikre og styrke Strutåsen og fjellstua som et stoppested og samlingspunkt for fjellfolket på Blefjell, også for de neste 50 årene. Strutåsen fjellstue startet opp i 1962, så flere generasjoner har et forhold til nettopp dette stedet.

Trenger helårs-trase

Eierne mener forutsetningene for lønnsom drift ikke er til stede. Det er kun mulig å komme seg inn med snøscooter, men dette forutsetter igjen at det er nok snø i fjellet. Selskapet søkte derfor tidligere i år Flesberg kommune om midler til å anlegge ny infrastruktur samt å legge inn vann, kloakk og strøm. Hytteeierne mener en oppgradert sti mellom Blestua og Strutåsen vil gi helårs transportmulighet (ATV sommer og scooter vinter). Dette vil også være en vinn vinn-situasjon for brukerne. Blant annet gir det mulighet for tidligprepareringsløype og en sommersti som tåler mye bruk, og som også er tilpasset funksjonshemmede. Kommunestyret sa imidlertid nei til å gi fjellhytta økonomisk støtte.

 

Koster hundretusener i året

– Så lenge vi mangler transportforutsigbarheten tør vi ikke å investere mer nå. Når vi ikke kommer oss inn og ut med varer og tomgods har vi heller ikke mulighet til å holde åpent, sier Dag Åsmund Bilstad til Laagendalsposten på Kongsberg. Vi vil, men vi kan ikke forsvare å bruke flere hundre tusen kroner i året for å holde tilbudet åpent for allmennheten. Så lenge driften går i minus må vi være realister vi også, sier Bilstad.
 

Må kunne drive uavhengig av snøforhold

Selskapet presiserer i pressemeldingen at dagsturismen i vintersesongen alene ikke gir tilstrekkelig grunnlag for drift.

- Vi er avhengig av å kunne ha åpent også i andre deler av året, å kunne planlegge og gjennomføre uavhengig av snøforhold, især på tidlig vinteren og ettervinteren. Vi ser at vi er avhengig av flere markeder, også for å kunne holde dagsturtilbudet åpent. Og vi må kunne ha god nok kapasitet når været tilsier at vi kan oppnå mye besøk og salg. Dagens situasjon er dessverre ikke slik, heter det fra Strutåsen AS.

Billigst å holde stengt

- Det er dessverre slik at det er langt billigere for oss som eiere å holde helt stengt fram til forutsetningene er på plass. Vi håper at et samarbeid og innsats mellom flere som ser nytten, kan gi mulighet for å gjenåpne Strutåsen fjellstue så snart som mulig, skriver selskapet.