Da helårseiendommen Putten 5 på Hvasser ble annonsert som mulig fritidseiendom på finn.no like før valget, sto det i annonsen at det var overveiende sannsynlig at boplikten i Tjøme kommune vil falle i løpet av relativt kort tid. Det ble vist til at både Høyre og FrP klart hadde uttalt at de ønsket å oppheve boplikten.

Annonsen førte til endel bråk, men nå ser det ut til at huseieren og megleren hans får rett.

Også hovedutvalgsleder Gard Schømer (H) høstet storm da han ga oppskriften på hvordan mulige kjøpere av et ikke innflyttet hus han skulle selge i strandsonen, kunne brukes som hytte. Enden på visa ble at Schømer valgte å trekke seg fra vervet sitt.

Dersom han hadde vært noe mer tålmodig og latt være å provosere enkelte av politikerkollegaene sine, kunne han både beholdt vervet og solgt huset uten boplikt.

Les også om Lilleskagveien 94 på Hvasser, der kommunen og eierne har stått steilt mot hverandre i årevis. Det er vel sannsynlig nå at denne eiendommen blir lagt ut for salg til våren.

Mer makt til kommunepolitikerne

Høyre og Frp mener at kommunepolitikerne kjenner de lokale utfordringene best og at det derfor skal legges til rette for mer lokal tilpasning av arealpolitikken.

Derfor skal Fylkesmannens adgang til å overprøve folkevalgtes skjønn reduseres ved at muligheten til å overprøve kommunale vedtak begrenses til legalitetskontroll og klagebehandling.

Dermed vil kommunene få større selvråderett blant annet i strandsonen.

Dette kan for eksempel bety at det kan bli lettere å få bygge på hytta si noen kvadratmetre dersom kommunepolitikerne ikke har motforestillinger.

Frihet eller urimelig mye bråk?

Den påtroppende regjeringen ønsker å fjerne særnorske forbud. Ett av disse er forbudet mot vannscootere.

Her må det antas at det både er glede og sorg blant hytteeiere i strandsonen. Noen vil glede seg over friheten, mens andre vil grue seg til bråket.

Ifølge FrP er det slik at "min frihet slutter der din begynner".