Radio 2
- Å nå flest mulig radiolyttere hvor som helst og når som helst er et overordnet mål både for kringkasterne og myndighetene, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup.

Hytteavisen skrev tidligere denne uken om Norges Hytteforbund som følte stor uro for radiodekningen i hytte-Norge når FM-nettet blir slukket. En henvendelse til og svar fra Kulturdepartementet lå til grunn for uroen, som fikk hytteforbundets nestleder Per Pedersen til å reagere. Frykten var at landets hundretusener av hytter ikke er tatt i betraktning ved utbyggingen. Dette tilbakeviser kommunikasjonssjef Hagerup.

Kanaldekningen blir bedre

Hun hevder overfor Hytteavisen at det i planleggingen av DAB-nettene tvert imot er lagt vekt på god arealdekning  og dekning langs veiene.

- Sammen vil NRK, P4 og de andre kommersielle aktørene gi folk på hytta og på veien til hytta et langt større kanaltilbud enn på FM, og dette med veldig stabil og god kvalitet, sier Hagerup.

P4 fordobler dekningen

Stortingsmeldingen om digitalisering av radiomediet setter som krav at NRK skal ha tilsvarende dekning på DAB som de har på FM - det innebærer i praksis 99,5 prosent befolkningsdekning.

- På FM er det bare NRK P1 som har denne dekningen. På DAB vil imidlertid alle NRKs kanaler få denne dekningen. NRK har 13 ulike radiokanaler og skal snart lansere kanal nr 14.  Det betyr at man selv i hytteområder vil få en betydelig økning i antall kanaler.

P4 vil via DAB dekke mer enn dobbelt så stor andel av landets areal som på FM, og vil på DAB nå flere lyttere enn på FM. Allerede i dag sender P4-gruppen P4, Klem FM  og P5 Hits over riksdekkende DAB. Men flere kanaler er under planlegging.

Allerede bedre i Hallingdal

- Hyttefolket vil allerede nå kunne merke bedre veidekning på vei til fjells. Ett eksempel er RV 7 i Hallingdal som nå har god DAB-dekning. Dette er en viktig veistrekning for mange hytteeiere og der FM-dekningen er dårlig. Også på fjellet er det nå bedre dekning. I løpet av de nærmeste årene vil også veitunnelene få DAB-dekning, da vil radioopplevelsen i bil bli enda mer solid, sier kommunikasjonssjefen.

Skal følge opp

De nasjonale DAB-nettene er under utbygging og skal ferdigstilles neste år. Den planlagte dekningen er publisert på radio.no i form av dekningskart. Parallelt med utbyggingen blir det gjort feltmålinger og vurdert endringer, slik at de endelige nettene skal bli best mulig og nå flest mulig.

- Målingene viser ofte at reell dekning er bedre enn planlagt dekning, framholder Hagerup og legger til at også etter at de nasjonale DAB-nettene er ferdigstilt, vil det bli gjort vurderinger av hvorvidt den reelle dekningen er så god som man ønsker.

Radio sendes forøvrig også via digital-TV og internett. Alle som har TV på hytta kan med andre ord høre radio. Flere og flere får også internett, og kan dermed velge internett radio og få inn enda flere gode kanaler.