Tekst: Chera Westman/ifi.no, foto: Siri Møller/ifi.no 

Nordmenn er verdensmestere i mye – oppussing er bare én av grenene der vi briljerer. En god del hytteeiere vil delta i dette, ved å bruke deler av sommeren til å skifte golv på hytta. Går du med slike planer, er det en god idé å tenke på hvilke ytre faktorer som påvirker golvet. Luftfuktigheten er en viktig parameter, og noe som vil kunne variere stort etter sesong og hyttas beliggenhet.

– Sett opp et hygrometer, slik at du kan følge med på om luftfuktigheten er innenfor det som er anbefalt for legging av parkett. Den relative luftfuktigheten skal ligge på 30-60 prosent i rommet for at parkettgulvet skal trives, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

 

Fjellhytta

På fjellet utsettes hyttene for både svært lave temperaturer, hurtig oppvarming og varme og fuktige sommerdager.

– Tenk deg en kald vinterfredag, og du kommer opp til en kald hytte. Setter du da i gang og sprengfyrer, vil dette påvirke alt levende materiale. Et tregolv beveger seg ettersom temperaturen og luftfuktigheten forandrer seg, sier Ingeborg Bigum Borgen hos golvleverandøren Tarkett.

Når du reiser fra hytta i den kalde årstiden og setter ned temperaturen inne, vil den tørre lufta gjøre at treverket tørker og trekker seg sammen. Når du så fyrer for å få opp varmen, stiger også luftfuktigheten og treverket utvides igjen.

– De raske temperatursvingningene vil gjøre at et løstlagt parkettgulv kan sprekke opp, sier Gravdal.

– Vi anbefaler derfor helliming av parkett som skal brukes i ei hytte der det er store svingninger i temperaturen. Da vil muligheten til å bevege seg være mindre, og sprekker kan reduseres, sier han.

Holder hytta jevn innetemperatur året gjennom, er problemet ikke like stort. Men den tørre vinterlufta vil fortsatt kunne påvirke trematerialet i golvet.

Hytta ved sjøen

Ved sjøen kan lufta være fuktig året gjennom. For et parkettgolv vil det få konsekvensen at det utvides og trenger god plass.

– Her er det også viktig å begrense golvets muligheter for bevegelse, gjennom å hellime det til underlaget, sier Tom Gravdal.

Både ved flytende legging og helliming må det være en avstand på 8-10 millimeter mellom golvet og veggene rundt hele rommet. Mellomrommet skjules med ei list eller en sokkel. Ved flytende legging gjelder dette også ved fast innredning slik som trapper, peiser og terskler. Det er også viktig å ikke legge for store golvflater sammenhengende ved flytende legging. Parketten må legges rom for rom, uten sammenheng mellom golvene. Dette er ikke et krav ved helliming av parketten.