Storm er den klart største skadeårsaken på hytter i Norge. Det viser tall fra Frende Forsikring. På andreplass kommer innvendig rørbrudd og først på fjerdeplass er skader etter snøpress.

- Alle disse er skader som ofte oppstår gjennom høsten og vinteren og som man kan gjøre grep for å forhindre med gode forberedelser, sier Yngve Høvig som er skadesjef i Frende Forsikring.

Lang sjekkliste

- Det er mye å tenke på når du er hytteeier. Fra låsing av dør og lukking av vinduer, tildekking mot stormskader og slagregn på særlig utsatte steder. Rengjøring av takrenner og sluk ute, sikring av el-anlegget mot brann ved å slukke og plugge ut. Og så kan det være lurt å sprøyte mot maur og innsekter og sikre mot mus og rotter, sier Mathias B. Dannevig, som er styrets nestleder i Norges Hytteforbund.

Hytteforbundet anbefaler også at du enten sikrer hytta med varme mot frostskader, eller tapper ned vannanlegget og har frostvæske i do og avløp.

- Det er ingen grunn til å utsette klargjøringen av hytta til minusgradene står på dørstokken. Gjør gjerne jobben i september. Da kan du synke ned i godstolen med god samvittighet når høsten setter inn utenfor hytteveggen, Yngve Høvig i Frende.

Frende 1
Utrolig kjedelig å møte dette synet på hytta. 40 prosent av innvendige rørbrudd skjer om vinteren, mens 30 prosent av rørbruddene skjer om våren. Skadefoto: Frende

Skader viser seg ofte først til våren

En analyse Frende har gjort, viser at 80 prosent av stormskadene inntreffer om vinteren. 40 prosent av innvendige rørbrudd likeså, mens 30 prosent av rørbruddene skjer om våren. Hele 55 prosent av skader relatert til snøpress og snøtyngdeskader meldes også om våren.

- Dette er naturlig. De innvendige rørbruddene oppstår ofte når vinterfrosne rør tiner igjen. Og det samme gjelder for skader som tonnevis med snø på hyttetak skaper i smelteprosessen. Med god isolering av vannrør, en viss varme på i hytta gjennom den kalde tiden og jevnlig snømåking om vinteren kan du unngå mange av disse skadene, sier skadesjefen i Frende.

- Ikke la hytta stå alene hele vinteren. Du selv eller hyttenaboen bør reise og ta en titt på tingenes tilstand, sier Mathias B. Dannevig i Norges Hytteforbund.

Frende 2
Storm er den klart største skadeårsaken på hytter i Norge. Illustrasjonsfoto: Kirstie Hudson, Pixabay

Topp 5 hytteskader

  1. Storm (23%)
  2. Innvendig rørbrudd (13%)
  3. Relatert til rettshjelp (10%)
  4. Snøpress (10%)
  5. Utett bygg (5%)

Slik gjør du hytta kuldeklar – før høsten setter inn

  1. Rens takrennene 
    Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. Sjekk også at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.
  2. Sjekk taket før snøen kommer
    Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det på ny okkuperes av store mengder snø. Se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
  3. Rydd uteområdet
    Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.
  4. Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig
    Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.
  5. Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder 
    Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.
  6. Steng hovedkranen
    Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulden setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.
  7. Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert
  8. Ha litt varme på i hytta
    Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.
  9. Sjekk vinduer og dører
    Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se også til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.
  10. Tett sprekker og hull fra utsiden
    Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.
  11. Følg med gjennom vinteren
    Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.
  12. Sjekk brannslukningsutstyret
    Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.