Vi har funnet følgende om primærbolig, sekundærbolig og fritidseiendom på skatteetaten.no:

Primærbolig

Som primærbolig ved formuesligningen regnes i utgangspunktet den bolig hvor eier har folkeregistrert adresse ved årets utgang. Det er ikke mulig å ha mer enn én primærbolig ved formuesligningen.

Sekundærbolig

Som sekundærbolig ved formuesligningen regnes annen boligeiendom enn primærbolig. Dette gjelder blant annet pendlerbolig, utleiebolig og helårsbolig brukt som fritidsbolig.

Fritidseiendom

Som fritidseiendom ved formuesligningen regnes typiske hytter, sommerhus og leilighetskompleks bygget utelukkende for fritidsformål. I utgangspunktet vil det fremgå av matrikkelen (landets offisielle bygningsregister) hva som er fritidsbygg.

Om en boligeiendom anses som boligeiendom eller fritidseiendom ved formuesfastsettelsen, avhenger av bygningens særtrekk. Det er ikke avgjørende hvordan eiendommen faktisk brukes.

Helårsbolig som benyttes som fritidsbolig, er omfattet av reglene om verdsettelse av boligeiendommer.

Ikke nødvendigvis bare ulemper

At det du oppfatter som hytte i virkeligheten defineres som et hus, er ikke nødvendigvis noen ulempe.

Blant annet har du anledning til å leie ut boligen som helårsbolig, og hvis du skal selge eiendommen, kan du bo der et år og slippe å betale skatt av gevinsten, noe du må for en fritidsbolig du har eid i mindre enn fem år.