- Hyttefolket og hyttenæringen er kjempeviktig for oss i Sør-Aurdal. Uten hytteeierne hadde vi for eksempel ikke hatt den flotte kjøttdisken i Spar-butikken i Bagn. Ja, vi hadde vel heller neppe hatt vinmonopolutsalg der. For varehandelen og bredden i tilbud betyr hyttefolket svært mye, sier ordføreren. 

5C7A4280
- Hyttemessen er en viktig arena for Valdres-bedriftene, mener ordfører Kåre Helland i Sør-Aurdal (i midten). Sammen med rådmann Håkon Rydland (th) besøkte han i går Hyttemessen på Exporama Senteret. Salgssjef Helge Nordby fra Hedda Hytter hadde gjerne sett at flere bedrifter fra Sør-Aurdal deltok på messen.

Imponert over bredden

Sør-Aurdal har 3460 hytter, men langt færre innbyggere - 3050. For tida ligger rundt 2000 hyttetomter ferdig regulerte i kommunen.

- At våre egne virksomheter og Valdres-regionen viser seg fram så markert på Hyttemessen, er svært viktig, mener Helland. Jeg er imponert over  å se den store bredden av virksomheter som mønstrer på messen. I ”Valdres-gata” finner hyttekjøperen alt han og hun måtte begjære – fra tomt og hytte til komplett interiør, alt fra Valdres.

Eiendomsskatten var utfordrende

Vel så viktig som å få flere til å bygge hytte i kommunen, mener han det er å ta vare på de hytteeierne som allerede bor her. Men han innrømmer at innføringen av eiendomsskatten i fjor var en utfordring spesielt i forhold til hytteeierne.

- Mange reagerte negativt. Men det viser seg at når vi tar oss tid og forklarer bakgrunnen for innføringen, ja, så har de aller fleste forståelse for den. For eksempel har hytteeierne krav på den samme beredskap og service når det gjelder helsetjenester som våre fastboende. Det siste året har én til to stillinger i hjemmesykepleien gått med til å betjene hyttefolk. Kommunen har på sin side ikke anledning til å kreve kompensasjon eller betaling for tjenestene, sier ordfører Helland og understreker at innføringen av eiendomsskatt må forstås blant annet på denne bakgrunn. 

Takker ja til hyttemøter

Derfor har han takket ja til så godt som alle invitasjoner til å møte på årsmøter i  hytteeier- og hyttevelforeninger. Dette er fortreffelige arenaer til å bygge gode relasjoner til hyttefolket, til å informere, involvere og orientere, mener han.

Kommuneledelsen ga seg god tid på Hyttemessen. Her var viktige impulser å hente. Men Valdres-avdelingen var nå likevel den gjeveste.

- Det er bare én ting å si om dette: Jeg er ”grepa stolt tå Valdres”, ler ordfører Helland.