Tekst og foto: FGF Media

Når den norske sommeren byr på varmt vær og strålende sol, er det for mange mer attraktivt å tilbringe feriedagene i Norge enn å reise til sørligere breddegrader.

Med høyere snittemperatur i sjøen enn normalt blir det også mer bading, noe som har resultert i et større fokus på tilrettelegging av badeforholdene.

Det har i alle fall strandvedlikeholder og daglig leder i Boston AS, Tor Vea, fått merke i sommer. Han og mannskapet hans reiser kysten rundt og leverer renset skjellsand til offentlige og private badestrender med M/S Sandstrand.

Sandstrand Tor_Vea_1
Tor Vea pumper skjellsand fra M/S Sandstrand.

– Kjøper sandstrand på impuls

– Salg av skjellsand til bruk på badestrand er nesten like væravhengig som iskremsalget. Selv om vedlikehold av slitte badestrender normalt krever en viss planlegging, er det mange som ønsker å handle skjellsand på impuls når vi passerer med skuta, forteller Tor Vea.

Dobling fra i fjor

Bare i juli måned leverte Boston AS skjellsand til 39 strandprosjekter, noe som er over en dobling av leveransene fra juli i fjor, der 19 badestrender ble vedlikeholdt. Totalt ble det pumpet 1.460 tonn renset skjellsand fra sandskuta til norske strender i juli 2013. De fleste av kundene er hytteeiere, etterfulgt av kommuner og velforeninger med ønske om å tilrettelegge bade- og fritidsforholdene i nærområdene sine. Ei frisk og innbydende strand er nemlig blitt en forutsetning for at strendene brukes, forteller Vea.

Folk er blitt vant til strandforholdene i mer eksotiske land og vil ha mye av den samme opplevelsen på hytta eller hjemme. Badetemperaturene er det jo ikke noe å gjøre med, men lys og innbydende sand kan alltid legges der det er strand fra før. Nordmenn ønsker høy komfort også ved vannkanten, sier Tor Vea.

Sommerens største strandprosjekt

Det største strandprosjektet i sommer kom etter oppdrag fra Hurum kommune, som ønsket en oppgradering av sandstranda på Skjæra utenfor Tofte. Her ble det levert rundt 350 kubikkmeter med skjellsand på et område på rundt ett mål. Ordfører Monica Vee Bratlie (H) mener at oppgraderingen har vært av stor betydning for lokalbefolkningen.

Vi har mange fine strender ved Tofte, og denne ligger svært nær sentrum. Jeg tror mange vil benytte seg av stranden slik den fremstår nå, for den gir en mer ”syden-aktig” følelse, sier Monica Vee Bratlie.

 

 

 

FAKTA OM BOSTON AS

Selskapet Boston AS ble stiftet av Tor Vea i 1989. I dag har bedriften ti ansatte og foredler ulike produkter av skjellsand både til landbruket, kommuner og privatpersoner.

Boston AS leverer kalk og skjellsand til jordforbedring, til avløpsrensing og rensing av elver og vann, til vinterstrøing av veier og som fôr til fjørfé.

 

FAKTA OM SKJELLSAND

Skjellsand består av delvis nedbrutte kalkskall fra skjell og andre marine organismer. Skjellsand er en viktig ressurs og finnes flere steder langs kysten fra Oslofjorden og helt opp til de nordlige delene av landet. Sanden lokaliseres hovedsakelig der det er strøm og bølgeaktivitet, gjerne i trange sund, værutsatte bukter og på lesiden av holmer og skjær – men også i bassenger i den undersjøiske skjærgården utenfor kysten.

Skjellsand har et høyt kalkinnhold og har derfor mange bruksområder, så som jordforbedring, fôr for fjørfé, tildekking av forurenset havbunn og som hovedfilter for avløpsrensing. Skjellsanden Boston AS tilbyr, kommer fra havbunnen langs Norskekysten og blir tatt opp på konsesjon gitt av de aktuelle fylkeskommunene. Firmaet har konsesjoner i Hordaland, Rogaland og i Vest-Agder.