Mange små og store saker bidrar til at du og jeg stemmer akkurat som vi gjør når vi skal ta en endelig avgjørelsen ved stortingsvalget.

En av de små kan være kampen mot den svartelistede iberiaskogsnilen, som også kalles brunsnile eller mordersnile. Eller kannibalsnile, som er et ganske så treffende navn, siden de gjerne spiser døde slektninger for at verdifulle proteiner ikke skal gå til spille.

Den eneste haken er at politikerne ikke har skjønt at dette er en god sak.

En dyr og vanskelig kamp

Sammenlignet med store spørsmål om liv og død er dette selvfølgelig en liten sak, men satt opp mot søndagsåpne butikker, for eksempel, vil vi tro snilesaken i like stor grad kan være en stemmesanker.

Vi har ikke forutsetninger for å regne ut hvor store beløp hyttehageeiere og andre årlig taper på at snilene ødelegger sommerblomster og andre vekster, og hvor mye vi til sammen betaler for biologiske og kjemiske midler for å bekjempe dem. Men det er garantert snakk om mange millioner kroner.

I tillegg kommer alle arbeidstimene folk bruker på å plukke de ufyselige skapningene, stort sett til ingen nytte.

Går på livskvaliteten løs

Ergrelsene over tapt hageglede er det vanskelig å regne om i kroner og ører, men er en betydelig faktor for mange.

Vil kunne få stor effekt

Manglende kunnskaper kan være en årsak til at viktige saker ikke blir satt på den politiske agendaen.

Nyere forskning, utenfor de offisielle forskningsmiljøene, har langt på vei funnet svarene på hvordan brunsnilene kan bekjempes, nettopp fordi de spiser hverandre.

Det viktigste svaret ivrige amatører har kommet fram til, er en systematisk bekjemping med Nemaslug.

Politikerne må søke kunnskap

Mange håper nok derfor at toneangivende politikere setter seg inn i det arbeidet først og fremst Torstein Mo og Odd Smedsrud har gjort, og at de deretter kommer med forpliktende løfter om gratis Nemaslug til nærmiljøene rundt om i landet. Sammenlignet med de enorme skadevirkningene snilene årlig gjør i privathager og i landbruket, vil det ikke bli spesielt dyrt, i tillegg til at problemet i løpet av kort tid trolig vil bli betydelig redusert, i og med at de dødelige nematodene vil spre seg i brunsnilepopulasjonen.