Skallevold inneklemt
Stadig flere hytter forsvinner og blir erstattet av bolighus.
Kyststripa mellom Ringshaug og Skallevold i Tønsberg kommune er et eksempel på dette. Der ble det bygd en cirka tre kilometer lang, nesten sammenhengende liten hytteby langs Oslofjorden på 50- og 60-tallet. Familier der fedrene var nevenyttige, kom spesielt rimelig fra det, siden de kunne gjøre jobben selv. Og mange var det nok som slengte seg på sykkelen fra byen i hver ledige fristund. Mann og kone med hver sin unge i sykkelsetet kanskje, når dét passet. Garantert uten hjelm. Og mens gubben snekret, tok mor med seg ungene og spader og spann til ei av distriktets to beste sandstrender, Ringshaug- eller Skallevoldstranda. For manges vedkommende lå den bare rett over veien, i verste fall noen få hundre meter unna.

Kassehytter

Biler var det lite av før importrestriksjonene ble opphevet i 1960, men heldigvis for hyttebyggerne var det noen som både hadde fått tillatelse fra myndighetene og tatt seg råd til å kjøpe seg en sovjetisk Moskvitsch til ti tusen kroner. Disse kom med lasteskip og var pakket i svære kasser. De som fikk tak i ei sånn kasse, hadde skaffet seg et godt utgangspunkt for et krypinn. Så bygde de på etter hvert.

Bygde større og større og større

Når vi tar en grundig kikk på grunnmurene til de hyttene som fortsatt står igjen, ser vi av skjøtene i betongen at hyttene gjerne er bygd i flere vendinger, etter hvert som eierne har fått bedre råd. Til slutt så god råd at hyttene gradvis ble hus, eller at eierne rett og slett rev hele greia og bygde selveste drømmehuset, nesten i strandkanten.
Skallevold revet av kommunen
Denne hytta ble kjøpt opp for 3,5 statlige millioner. Så ble den revet av kommunen.

Det offentlige kjøper og river

Det blir stadig færre hytter i området, og spesielt i første rekke langs sjøen er det ikke mange igjen. I tillegg til dem som allerede er erstattet av bolighus, har kommunen, ved hjelp av statlige midler i mangemillionersklassen, kjøpt og revet flere med tanke på allmennheten. Den siste som ble revet for at så mange som mulig av en stadig voksende befolkning skal få plass på stranda sommerstid, ble kjøpt opp for tre og en halv million kroner for et år siden. Hvis eierne vil, står flere for tur.
Skallevold fantasipris
Hvor lenge holder den lille røde hytta stand? Huset til venstre er til salgs for 28,5 millioner kroner!

Ekstra attraktivt

I nordenden av området finner vi Karlsvikveien. Det er den veien som nok har forandret seg mest de siste årene. Der kan det være god grunn til å spørre om hvor lenge de siste, små gjenværende hytteknøttene klarer å holde stand mellom kolossene av noen hus som dukker opp etter hvert som gravemaskinkjeften forvandler naboene til containermat. Det mest attraktive av dem ligger ute til salgs for eventyrlige 28.500.000 kroner. Det er ingen tvil – det som var en langstrakt hytteby ved fjorden er blitt til et av Tønsbergs mest attraktive boligområder.