YouGov har på vegne av Icopal funnet ut at 26 % er bekymret for hyttetaket sitt, mens hele 44 % av de spurte opplyste at de ikke har sjekket hyttetaket sitt de siste to årene

- Dette kan potensielt bli veldig kostbart, da hytta ikke er den bygningen man typisk har god oversikt over til enhver tid. Det å komme til lekkasjer eller skader på hytta grunnet taket kan koste mye mer enn hva det ville ha kostet å skifte et gammelt tak i tide. Mange vet kanskje heller ikke at forsikringen ofte ikke dekker fuktskader, sier salgsdirektør Asbjørn Jønland, hos Icopal til Husbyggeren. Han oppfordrer alle om å sjekke taket etter at snøen har gått hver vår, og på høsten før vinteren setter inn igjen. For da fanger du opp skadet taktekking og eventuelle hull og skader på gjennomføringer og rundt piper.

Lite bekymring hjemme

Vi leser videre at ni av ti nordmenn vet at det er viktig å sjekke taket når de kjøper bolig, men likevel har over halvparten av de spurte ikke sjekket hustaket sitt de to siste årene. 19 % av disse har aldri sjekket taket.

Mer og mer ekstremvær

Totalt er det over 450.000 hytter/fritidsboliger og halvannen million eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Norge. Siden så mange hus- og hytteeiere ikke har sjekket takene sine, kan det ligge store skjulte kostnader på vent rundt om i landet vårt.

Og sannsynligvis blir det ikke bedre.

- Vi ser dessverre at været blir mer og mer ekstremt, også i mer sentrale strøk. Det er ikke bare beisen eller malingen på hus og hytter som skal beskytte mot det, også taket skal tåle ekstrem vind og mye nedbør, sier Jønland.

Vannet kommer ovenfra, men kan også gjøre skade langt nede på hus og hytter. Kanskje du bør grave grøft i sommer?

– Kontakt fagfolk om nødvendig

- Har du ikke har mulighet til å sjekke taket ditt selv, anbefaler vi at du tar kontakt med en snekker eller annen fagperson som kan hjelpe deg. De har utstyret og kunnskapen for å gjøre en grundig sjekk. Trenger du utskifting av taket, er det også viktig å høre på fagfolk slik at investeringen har holdbarheten du forventer, avslutter Asbjørn Jønland.

For egen del legger Hytteavisen til at det er mange useriøse aktører ute i markedet, ikke minst blant dem som tar seg godt betalt for å skifte tak, men ikke får det til. Så bruk ordentlige håndverkere med skikkelige referanser.

Og betal heller litt mer og få et ordentlig, solid undertak.