Tommy C. Olsen tekst og foto

Den ser til forveksling ut som hvilken som helst hytte der den står i det tidligere båtbyggeriet utenfor Lysekil i Sverige. Fiks ferdig og straks klar for å sendes til Aukra utenfor Molde. Men denne hytta er ikke som andre. Den kan komme til å forandre historien, mener produsenten, norskættede Berne Olaussen i selskapet Småbo.
 

- Den er så lett at delene kan fraktes på plass med helikopter, men her ligger tomta ved vei, sier Berne Olaussen til Hytteavisen.

Berne 2
Kjøkkenet er åpent og strømlineformet, ventilator er integrert med ventilasjonssystemet i hytta. Ovn i hjørne er ennå ikke montert.

Sandwich konstruksjon

Bernes pappa jobbet i båtbyggerindustrien i hele sitt liv. Som ung fikk han høre at alle båter skulle bygges i tre. Så kom plastbåtrevolusjonen.

 

- Det samme er jeg overbevist om vil skje med hytter og trolig hus, sier Berne Olaussen.

Han viser oss omkring, og det mest bemerkelsesverdige er at hytta er bygget uten reisverk. Materialet i tak, vegger og gulv består av en sandwich av tynt stål ytterst, massiv polystyren og et tynt skikt kryssfinér innvendig, der gipsen er limt på. Dette gir ekstremt god isolasjon, varmeledningsevnen(UV) på veggene er 0,13 mens tak og gulv er 0,11.

 

- Her finnes det ikke kuldebroer. Materialet er 50% mer isolerende enn steinull og utrolig sterkt. På taket og i gulvet er den lagt dobbel, det gir 200 mm mens veggene er i 150 mm, forklarer Berne.


Som et enormt pepperkakehus av hele vegger er den limt sammen inn i en aluminiums­ramme i bunnen. Veggene er føyd sammen i fasede hjørner, med avstivende beslag, limt og skrudd. Platene utvendig er strukturbehandlet og malt, men man kan selvfølgelig kle den med treverk.

 

- Tendensen er at folk ikke orker å male hytta, denne overflaten er næremest evigvarende, det holder med en halv time med trykkspyler en gang i året. Det er alt, sier Berne.

Berne 5
Styrke og isolasjon: Hytta er bygget i sandwich materiale og taket har 200 mm isolasjon uten kuldebroer.

To halvdeler

Når sant skal sies har hytta ett eneste tre-element og et viktig sådant. I taket finnes en dobbel langsgående limtredrager som utgjør sammenføyningen. Hytta er altså klyvd på langs for å kunne fraktes.

 

Når den er heist på plass skrus den sammen, fuges og limes, beslag settes på toppen av taket og så kan den stå ”til evig tid”.

 

- Dette er standardmaterialer med ekstrem varighet, og alt er skreddersydd til formålet. Det er en hytte med fantastiske egenskaper. Vekten er halvparten av en vanlig hytte, og energiforbruket blir ekstremt lavt, sier Berne, som har utstyrt hytta med luftfilter, varmeveksler og balansert ventilasjon, etter modell av moderne passiv hus.


Den store glassfasaden i front vil gi varmetap, men det bekymrer ikke Berne.
 

- Hovedmaterialet er 15 cm sandwich, som er et meget bra isolasjonsmateriale av samme kvalitet som brukes i fryselager. Man skal huske på at det ikke finnes kuldebroer i hytta, foruten i vinduene selvfølgelig, og noe utsikt skal man jo ha, påpeker Berne.
 

Hytta er tegnet av Håvard Starheim fra Aukra og er på brutto 48 kvadrat(6x8 meter)

Berne 3
Smart hytte: Egen datamaskin sørger for alle automatikkfunksjoner og har bus-system for tilkobling av alarm, lys, låser etc. (fotomontasje)

Til nordvestlandet

Omkring St.Hanstider forlater hytta Lysekil i Sverige. Den trenger ingen grunnmur og kan om ønskelig settes rett på pillarer, en pute av pukk eller hjul, for den som tenker camping.


- De to delene veier 4 og 5 tonn, det er fordi det er bad og kjøkken på den siden, påpeker Berne.


Siden hytta er så ”tett som en termos” har den kun et varmeelement på 600 watt.
Varmtvannberederen står i kjøkkenbenken og er på 60 liter.


Denne hytta er bygget for tilkobling til strømnett, vann og kloakk, men hytta kan selvfølgelig utformes fritt, det finnes komplette energipakker med solfangere og vindmølle med svært lavt støynivå, ifølge Olaussen.

 

- Den har en innebygget datasentral som styrer ventilasjon, lys, låser og kan styre oppvarming før man kommer, som ring hytta varm, eller kameraovervåkning, forklarer Berne. Hytta kommer med alt på plass av armaturer, LED-lamper montert inne og ute samt alt sanitærutstyr.

 

Den første hytta er på 48 kvm og vil koste omlag 1 mill NOK. Etter syv års utvikling, med leting etter materialer og komponenter kan han sende sin første hytte til Norge.  Fiks ferdig klar til å flytte inn i. På minutter.