Etter at Lae var blitt fylkesmann, ble han tidlig klar over landskapsvernområdet Ormø-Færders unike kvaliteter, og på ettermiddagen andre juledag 2011 dumpet han borti daværende miljøvernminister Erik Solheim og spurte om det var noen faglige grunner til at området ikke burde oppgraderes til nasjonalpark. Det var det ikke.

– Vi var tilfeldigvis ute i samme ærend for å kjøpe sushi, og der og da bestemte vi oss for å jobbe mot en åpning i løpet av stortingsperioden, hvis Nøtterøy og Tjøme kommuner var positive.

Rekord rask saksbehandling

Erling Lae uttalte til Hytteavisen like før åpningen at det kan være en fordel med dårlig tid, for da går arbeidet unna.

– Grunneierne, de frivillige, kommunene og fylkeskommunen, alle har vært utålmodige for å få det til innenfor fristen vi satt oss. Og ingen har dvelt ved problemene som har dukket opp underveis, bare søkt etter de konstruktive løsningene, roste han og la tiil at arbeidet med nasjonalparken hadde vært veldig inspirerende.

Så ble det da også norsk rekord – det normale er en behandlingstid på fire, fem år.

Tar vare på naturen

Lae understreket at nasjonalparkstatusen trygger både naturen, friluftsinteressene og kulturminnene. 

Men at området er blitt nasjonalpark, vil ikke medføre vesentlige endringer i bruken av området, understreket han og la til at vern ikke nødvendigvis betyr fravær av menneskelig aktivitet.