En dom i Høyesterett for åtte år siden fastslo at tomtefestere har rett til å forlenge festekontrakten på samme vilkår som før. Grunneierne mente lovendringen ville virke urimelig. Den fikk som konsekvens at hele verdiøkningen på en tomt dermed tilfalt tomtefesteren, uten at grunneieren fikk noen del i den. Grunneierne tok dermed saken videre til Strasbourg.

Tapte i menneskerettighetsdomstolen

I Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fikk grunneierne støtte i sitt syn og i 2012 påla menneskerettighetsdomstolen Norge å endre reglene. Det er dette pålegget regjeringen nå svarer på med sitt utkast til lovendring.

– Dommen viser at tomtefestelovens regler om forlengelse av festeavtaler må ta mer hensyn til bortfesternes eiendomsrett. Forslaget innebærer at tomtefesteloven nå kommer i overensstemmelse med Norges menneskerettslige forpliktelser, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

 

Engangsregulering ved fornyelse

I forslaget som nå er sendt ut på høring, skal den regulerte avgiften utgjøre 2,5 prosent av verdien på råtomta med et maksimumsbeløp på 11.378 kroner per dekar, eventuelt per tomt dersom den er mindre enn et dekar.

Justisminister Anders Anundsen sier at regjeringen med dette har funnet en rimelig balanse mellom festernes og bortfesternes interesser.

 

Høyere innløsingssummer

Forslaget om regulering av festeavgiften ved forlengelse kan føre til høyere innløsningssummer. Etter dagens hovedregel skal innløsningssummen settes til 25 ganger årlig festeavgift etter regulering på innløsningstidspunktet. Velger festeren å innløse festetomten når festetiden er ute, settes innløsningssummen til 25 ganger den festeavgiften bortfesteren kan kreve etter lovforslaget (2,5 prosent av råtomtverdien oppad begrenset til det nevnte høyestebeløpet). Det foreslås at det samme skal gjelde hvis festeren innløser tomten ti år eller kortere før festetiden er ute.

Forslaget er begrunnet i bortfesterens rett til full erstatning ved ekspropriasjon etter Grunnloven § 105. For tidsbegrensede festeavtaler kan bortfesteren velge å kreve innløsningssummen satt til 40 prosent av råtomtverdien. Lovforslaget gjør ingen endringer i denne regelen.