Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Robert Walmann/ifi.no og Krefting

– Det er mange årsaker til fukt. Bruk av bad, kjøkken, vaskemaskiner, tørketromler og andre dagligdagse gjøremål er vanlige grunner til at det blir fukt i hjemmet, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Ifølge dem produserer en gjennomsnittsfamilie med to voksne og to barn rundt 15 liter vanndamp hver dag. Dette kan, om vi ikke passer på, føre til fukt, kondens og mugg.

– I tillegg trives blant annet husstøvmidd godt i fuktige miljøer, forklarer Løvaas.

Fuktsluker-PRAKTISK-Foto-RobertWalmann-ifino
PRAKTISK: En fuktsluker trekker til seg fukten i rommet og bidrar til et bedre inneklima. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Under bakken

Fukt er et vanlig problem, og det er noen rom i boligen som er særlig utsatt.

– Dette gjelder spesielt rom under bakken. I kjellere i hus og rekkehus av litt eldre type, kan det særlig være antydning til fukt. Det kan blant annet gi problemer i form av sopp- og muggdannelser, sier Levi Hansen hos Henkel.

I tillegg er det visse steder der fukt kan bli et større problem om vinteren.

– Lukkede rom, som soverom og barnerom, kan være spesielt utsatt på vinterstid, fordi det blir lite sirkulasjon av luft der, forklarer Hansen.

Sluker fukten

For å hamle opp med fuktproblemet, er det heldigvis ikke mye som skal til.

– Fuktfjernere kan plasseres diskret nesten overalt i boligen – eksempelvis under sengen, i kjelleren eller i garasjen. De er enkle i bruk, og trenger ikke strøm, så det er også fullt mulig å ha fuktslukere på hytta, i campingvognen og i båten. Dette er plasser der det ofte er en del fuktighet, forklarer Løvaas.

Fuktsluker-FUKTIG AFFÆRE-Foto-RobertWalmann-ifino
FUKTIG AFFÆRE: I rom med mye fuktighet, som på badet, i kjelleren eller på hytta, er det lurt å fange opp fukten. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Enkelt

Fuktslukere eller fuktfjernere er enkle beholdere med en tablett eller pose som trekker til seg fukt som er i rommet. De oppbevarer vannet i lengre tid, før du kan helle det ut og sette inn en ny tablett eller pose. I mellomtiden, mens fuktslukeren samler opp fukten i rommet, trenger du ikke å gjøre noe. Enklere blir det neppe!

Fuktsluker-TABLETT-Foto-RobertWalmann-ifino
TABLETT: Det finnes ulike fuktslukere, der enten en tablett eller pose plasseres i beholderen og trekker til seg fukt. I denne fra Henkel tar det normalt 3-4 måneder før tabletten må skiftes ut. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)