Summer house
Illustrasjonsfoto, ©istockphoto.com

Bygningsrådets leder, Trine Jørgensen (V) har forståelse for flere av Fylkesmannens reaksjoner. – Det er ikke noe nytt for oss at Fylkesmannen reagerer på vedtak i bygningsrådet. Et par saker, blant annet en som handler om en brygge for en fastboende på Skåtøy, anser vi imidlertid som udramatiske. Men det er forståelig at Fylkesmannen reagerer når bygningsrådet treffer vedtak i strid med sin egen kommuneplan, sier Jørgensen til hytteavisen.no.

Sakene dreier seg om oppføring av bolig i LNF-område, glassfelt på uthus, oppføring av et uthus og anlegging av brygge.
Bygningsrådet har tidligere gitt Helle Dønnevik og Thomas Krafft dispensasjon fra plan- og bygningsloven til å oppføre bolig på eiendommen Dønnvik på Skåtøy, som ligger i et LNF-området. Fra før står det hus og andre installasjoner på området. Den nye boligen er tenkt satt opp 120 meter fra sjøen.

Likhetsprinsippet
Bygningsrådet anså at bosetningen på Skåtøy ble styrket ved at søkerne fikk bygge boligen. Dessuten mente man bygget ville gi en naturlig utvidelse av bebyggelsen i Dønnvika. Friluftsaktiviteter og at allmenn ferdsel ville heller ikke bli nevneverdig berørt.

Fylkesmannen i Telemark viser til likhetsprinsippet som tilsier at en dispensasjon i dette tilfelle vil føre til at andre tilsvarende saker må behandles på samme måte. Fylkesmannen krever derfor at bygningsrådet omgjør vedtaket, skriver TA.

Også en sak vedrørende glassflater og utforming av noen boder på Vaskerholmen, har brakt bygningsrådet på kollisjonskurs med Fylkesmannen. Statens representant påpeker at vedtaket er i konflikt meg kommunens egne planer og krever bygningsrådets noe ”liberaliserende” vedtak omgjort.

Ikke brygge
Bygningsrådets flertall har også gitt tillatelse til ny hytte med uthus og svømmebasseng på Parisholmen. Fylkesmannen vil ha vedtaket om uthuset omgjort fordi det har en utførelse som tilsier at det kan brukes til «varig opphold».

Joachim Kolnes’ søknad om å få anlegge brygge på Skåtøy fikk bygningsrådets velsignelse, men kreves omgjort av Fylkesmannen. Bygningsrådets begrunnelse om at familien er fastboende og bruker egen båt til arbeidet i byen det meste av året, holder ikke for Fylkesmannen.

Trine Jørgensen mener det er positivt med Fylkesmannen som overvåker, selv om bygningsrådet får smekk på fingrene og må omgjøre vedtaket i de fire sakene. – Jeg er glad vi har en instans utenfor kommunen som kan kontrollere slike saker, sier hun til hytteavisen.no. Jeg er redd de kreftene som vil ha ensidig lokalt selvstyre. Det betyr at man i stor utstrekning vil si ja. Man sier man ja for ofte, betyr det nei for andre.