Lars Meinert
Solenergi-spesialisten og gründeren Lars Meinert kommer til Hyttemessen med interessante nyheter for den miljøbevisste hytteeieren.

Blant nyvinningene som presenteres er solfangerløsninger, som tjener både miljøet og lommeboka. Hadelandsbedriften Zolas Energi kommer med en av dem. De viser blant annet et nytt solcellesystem, spesiallaget for at hytteeieren kan selge strømoverskuddet tilbake i el-nettet.

- Hytter står for en vesentlig del av strømforbruket her til lands. I lys av dette er det viktig at hytteeiere tar miljøansvar. De kan enkelt erstatte innkjøpt elektrisitet med strøm fra sollyset, sier Lars Meinert i Zolas Energi. Dette er kjent teknologi for tusenvis hytteeiere med  12-volts solcelleanlegg. Men nå gjør vi det altså lett også for hytteeiere med 230-voltsanlegg å produsere strøm til eget forbruk.

Micro inverter
Denne dingsen er det som kan gjøre hytta til et e-verk: Microinverteren. Den konverterer 12 volts strøm fra solcellepanelet til 230 volt.

Selg overskuddsstrømmen

- Vel så viktig er det at anlegget i perioder hvor hytta trenger lite strøm sender overskuddsstrømmen i el-nettet. Slik blir hytteeieren også en kraftleverandør. Man trenger bare en ny strømmåler, men den monterer kraftleverandøren gratis, sier Meinert.

Hemmeligheten i konseptet er en såkalt microinverter, en dings som settes bak på solcellepanelet og som konverterer 12 volt til 230 volt. Solcellepanelene er for øvrig av høyere kvalitet enn de som til nå er blitt brukt på 12 volts-hytter.

Miljøhytte
Denne hytta på Sjusjøen er bygget med fullisolerte «Lego-klosser». – Lekende lett å sette opp, sier gründeren Per Mølstad i Mjøselement. Og den er meget energisparende.

Fullisolerte «Lego-klosser»

Miljøorientert - men i en noe annen gate - er Mjøselement. Bedriften lager fullisolerte bygningselementer, «legoklosser» som enkelt og raskt settes sammen i hele bygninger. En ny hytte på Sjusjøen er i sin helhet bygget med disse elementene.

- Den har egenskaper som gjør den nærmest til et passivhus. Energiforbruket er meget beskjedent, sier «gründeren» Per Mølstad.

Prefabrikkert guttedrøm i treet

Flere aktører i bransjen bruker nettopp Hyttemessen som lanseringssted for nye modeller eller produkter. En meget spektakulær nyhet denne gang er nok tretopphytta, svaret på alle gutters drøm.

- Arkitektene bak ideen legger opp til at den skal prefabrikkeres i moduler. Så kan kjøperen med litt hjelp montere den og sette den på plass i treet. Prototypen heises opp i en trestamme inne i messehallen. Den ufo-liknende hytta kommer til å vekke stor oppmerksomhet, tror Tore Bjørnstad i Hyttemessen AS.

Lafte- og bindingsverkshytter er kanskje ikke like sexy, men når det kommer til stykket er det likevel de velkjente hyttemodellene og merkeproduktene i bransjen som nye hyttekjøpere er orientert mot. De er som alltid på plass på messen, sier Bjørnstad.

Liv og røre i hyttebransjen igjen

Bjørnstad arrangerer Hyttemessen sammen med Per Levik. Levik mener hytteeiere som er ute etter smarte løsninger på ”gamle problemer” knapt finner noen bedre arena enn messen på Hellerudsletta. Svært mange hytter er fortsatt av eldre årgang og enkelt utstyrt.

- De har jo sjarm, men eierne til slike hytter ønsker som regel å løfte standarden på noen områder. Det er grunnen til at toalettløsninger til alle tider har vært en ”publikumsmagnet” og helt sikkert blir det også denne gang. Men oppgradering av 1960- og 1970-tallshytta handler også om så nye mer – om strøm, isolasjon, bordkledning, interiør, møbler – bare for å ha nevnt noe, sier Levik.

Hyttemessen på Exporama Senteret er landets desidert største. Tusener av hytteinteresserte nordmenn søker hvert år til Hellerudsletta for å hente impulser, rådslå med hytteekspertene og kanskje attpåtil gjøre en god handel. Over 200 hytteprodusenter, tjenesteytere og leverandører av hytteprodukter vil være på plass når dørene åpnes torsdag etter påske.