- Soppsesongen i gang: Bli med mesterkokk Geir Skeie på sopptur
- Slik velger du riktig kano
- Slik smører du skiene riktig
- Sjekk skjellene før du nyter smaken
- Verdens beste lunsjviner til langhelgen
- Mer utbytte av turen med skipulk
- Hytter – hvor enn du går
- Godt tøy for sibirske tigre
- Prøv disse på hytta i høst
- Høst er høytid for mat
Grillsesongen er i gang!
Sommeren har meldt sin ankomst og mange har hentet fram grillen og startet grillsesongen. Griller man med kull, må man ha tålmodighet nok til å vente til grillen er klar for at måltidet skal bli vellykket. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm må kullet være rødglødende og ha fått en grå overflate.
Grillopplevelsen kan bli vellykket hvis man følger noen enkle råd. Foto:©istockphoto.com/Valentyn Volkov |
Som en generell regel må alt fjørfekjøtt og alle rå kjøttfarseprodukter gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er her bakteriene finnes på kjøttet.
Gode råd for vellykket grilling:
- Frossen mat skal være helt opptint før du legger den på grillen.
- Marinade som er brukt til rått kjøtt må ikke bruker på mat som er ferdig stekt. Marinert mat bør oppbevares kjølig helt til det legges på grillen.
- Vend grillmaten ofte, og flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
- Selv om maten er godt stekt på overflaten er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt inne. Saft fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa.
- Grill forsiktig. Sort og forkullet mat er verken godt eller sunt å spise. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av det kjemiske og helsefarlige stoffet akrylamid.
Kontaktperson: Rådgiver Atle Wold, Seksjon for hygiene og virksomhetskrav, Mattilsynet (hovedkontor) tlf. 23 21 67 04