Det var en del av dealen at hytta skulle kunnet utstilles på Hyttemessen. Men et mer personlig utstillingsobjekt har vel aldri før vært vist på noen hyttemesse. Alice Myrvaagnes og Morten Andersens hytte er nemlig nesten til punkt og prikke innredet slik kjøperne ønsker å ha den når de om en tid flytter inn i hytta på Gurskøya på Sunnmøre. Kjøkkeninnredning, gardiner, skap, baderomsinnredning, senger, bord og stoler – ja, all innredning har Kistefos Møbler besørget etter ekteparets veloverveide anvisninger.

Østlaft - hytte 2[1]
- Er du fra Vestlandet blir du aldri ferdig med havet, slår Alice fast. Hun sitrer av glede over ekteparets nye hytte, som skal settes opp ytterst på Vestlandskysten. Sine Moelven-røtter til tross er også Morten blitt en havets mann.

Eventyrlig første møte

Men sluttresultatet kunne de ikke helt vite hvordan ville bli, før de kom til Østlafts stand på Hyttemessen på Hellerudsletta.

- Hvordan var det å stige inn i sin nye hytte – på denne ”tomta”?

- Det var simpelthen helt eventyrlig. Det lyder kanskje som en floskel, men det føltes som å komme hjem, enda vi ikke har fått hytta på egen tomt, utbryter Alice der hun sitter i den stilige Kistefos-benken i stua. Når hytta etter hvert plasseres på tomta på Gurskøya er hun virkelig hjemme – ved havet, hvor hun kommer fra.  Men allerede nå – her på Hellerudsletta – ”ser” hun kystlandskapet utenfor. Hun peker ut gjennom vinduet – der ute er Sandsøya og Stadhavet bølger i det fjerne.

Østlaft - hytte på messa
Alice Myrvaagnes og Morten Andersen fra Moelv kan ikke nok få rost Esten Kjølvang (i midten) og Østlaft Bygg for samarbeidet om hytta, som nå står på Exporama.

- Magisk, akkurat som planlagt

Morten er ikke mindre overveldet over førsteinntrykket:

- Dette er bare helt magisk, litt sprøtt. Hytta er - her den står - akkurat slik vi har ønsket den. Vi må bare få flyttet den til riktig tomt.

Han har ikke havet i årene slik som Alice. Tvert i mot er han innlending mer enn noen med dype røtter i Moelv-traktene. Morten har imidlertid vært så lenge vestlandsk gift at storhavet er blitt en del av ham også.  Han stiller seg midt på gulvet og forklarer at i denne retningen vil de se opp mot fjellet bak hytta og i en annen ha uslåelig utsikt til Stad. Så fisker fram telefonen og viser et bilde på telefonen fra en blikkstille skumringstime, slik de gleder seg til å oppleve den fra hytta.  Fiske er for øvrig en av hans lidenskaper.

Østlaft - hytte 2
Seks dager brukte Østlaft Bygg på å sette opp denne laftehytta i kraftig latvisk tømmer. Nå skal den plukkes ned og remonteres på Sunnmøre.

Hundrevis av gjester

Gjennom messedagene på Hellerud har ekteparets hytte hundrevis av gjester på besøk. Å oppleve en fullt ferdig og personlig utformet hytte som denne har sterk appell til alle med hytteplaner.

Når messen lukker starter nedriggingen av den komplette nå nesten komplette hytta. Østlaft brukte seks dager på å sette den opp. Nå skal den demonteres og gjøres klar for transport mot Vestlandet. Sålen er i ferd med å bli støpt i frukthagen på eiendommen ekteparet fra Moelv kjøpte for flere år siden. Bak hyttetomta ligger det opprinnelige våningshuset, et hus som kan dateres tilbake til 1666.

- Bygningen er sliten og vanskjøttet. Nå skal vi se om vi klarer å berge det, sier Morten.

I restaureringsarbeidet kan det kanskje ha noe for seg å støtte seg til denne nyttige boka av Else Rønnevig.