Ap-politiker Paul Henriksen er kritisk til å åpne for flere hytter. Han mener det er viktig å ta vare på uberørt natur for rekreasjon. (Arkivfoto: Nils Harald Ånstad)

Mandag rykket Hvaler kommune inn en liten annonse i FB om at kommuneplanen var godkjent.

Denne annonsen får store konsekvenser for grunneiere og familier som kjøpte hyttetomt i 70-årene og ble rammet av byggeforbudet, i følge Fredriksstad Blad.

Tomtene som den gang ble gjort verdiløse, kan nå få millionverdi.

... men ikke alle får bygge

Men likevel det er langt fra alle tomter som kan bebygges.

– Den nye kommuneplanen åpner for bygging av hytter fem forskjellige steder på Hvaler. Det vil dreie seg om rundt 150 nye hytter, smiler ordfører Eivind N. Borge. Han mener dette er en god nyhet.

LES OGSÅ: Raser mot tennis-avslag på Hankø

Men Ap-politiker Paul Henriksen rister på hodet.

–Det totale trykket med hus og hytter på Hvaler er så stort at det burde ikke vært åpnet for noen ny hyttebygging. Nye hytter krever ikke bare tomt, men også båtplasser og parkering, sier Henriksen.

– Det går an å forstå håndverkere og grunneiere som vil ha fart på hyttebyggingen. Men jeg synes det er viktig å beholde litt uberørt natur på Hvaler også utenom strandsonen, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Dette «gjerdet» kan stanse NRK-innspilling

Han forventer at resultatet av kommuneplanen blir mellom 150 og 200 nye hytter, noe som betyr økt press på rekreasjonsarealene.

Langt unna sjøen

Ordfører Borge ser helt annerledes på saken. Han understreker at klarsignalet for å bygge gjelder tomter langt unna sjøen.

– Det er kun snakk om å tillate litt bygging i noen gamle hytteområder. Når alt er ferdig, tror jeg knapt det er noen som vil se at det har dukket opp noen nye hytter, sier Borge til f-b.no.

Han legger til at det dreier seg stort sett om tomter uten sjøutsikt, og fortsetter:

– Det er sikkert noen som er skuffet over at vi ikke har lagt opp til fortetting flere steder. Men vi måtte være forsiktige for at ikke sentrale og regionale myndigheter skulle sette ned foten. Jeg tror likevel at det vi har gjort blir positivt oppfattet av de fleste. For byggebransjen og næringslivet på Hvaler vil nyhyttebygging få positive ringvirkninger.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side