Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Høyre-leder: Hytteeiere må få reell lokaldemokratisk innflytelse

Politikerne begynner å røre på seg i hyttepolitikken. Foran årsmøtet i Oppland Høyre bebuder fylkesleder Svein Håvar Korshavn at han til Høyres landsmøte vil ta opp hyttefolkets situasjon i lokaldemokratiet.

5C7A1894

Årsmøtet i Oppland Høyre finner sted på Fagernes til helgen. Fylkes-Høyre i Oppland ønsker å løfte fram ny politikk på flere områder, uttaler Korshavn til Gudbrandsdølen Dagningen. Høyre har blant annet tatt inn over seg at hytta for stadig flere er deres andre hjem.

I praksis betyr dette etter Korshavns mening at «brukertall» og ikke antall fastboende skal danne grunnlaget for dimensjoneringen av beredskapstjenester i kommunene. Skatte- og avgiftssystemet må innrettes mot at hytta i større grad er et hjem og at lokaldemokratiet å innrettes slik at hyttefolket får reell medbestemmelse, mener Høyre-lederen.

I tråd med forskningen

Initiativet harmonerer med konklusjonen i nyere forskning. Det framholdes at hytteeierne som følge av den stadig mer utstrakte bruken av fritidsboligen, må betraktes som «deltidsboende» eller «deltidsinnbyggere». Fortsatt leter man etter løsningen på denne politiske demokrati-utfordringen.