Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hvordan velge kajakk

Det å velge kajakk er ikke lett. For mange vil møtet med en forhandler fortone seg som et mareritt, med mye informasjon og mange impulser på en gang. For det er like mange meninger om kanoer som det er padlere.
snitt

Det er et utall fine kajakker å velge blant - alle er de forskjellige i fasong og størrelse, fra den minste rodeo elvekajakken til de lengste havkajakkene. Men det er faktisk ikke umulig; det å velge kajakk er omtrent på samme måte som å velge seg en hund, vi må finne ut hva skal vi bruke kajakken til.

Funksjon skaper form. Det er det ingen tvil om, det er bare å vite hva du skal se etter, og igjen hva du skal bruke farkosten til.

Bredde og lengde er en av mange faktorer som spiller inn på egenskapene til kajakken. Jo bredere, jo stødigere, jo lengre, jo raskere - og motsatt. Hvis vi konsentrerer oss om skroget i første omgang, er det dette som først bestemmer egenskapene til en farkost som har en bestemt oppgave på vannet.

Tverrsnitt av skroget.

  • Flatbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten begynnerstabil, men sluttstabiliteten er dårlig.

     

  • Rundbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten raskere, men ikke mer sluttstabil.

     

  • Flatbunnet med skråstilt skrogside: Gjør farkosten sluttstabil.
  •  

    Skrogets fasong sett fra siden.

  • Rett kjøllinje: Gjør skroget retningsstabilt og lite påvirket av sidevind. Raskest av disse 3 eksemplene.

     

  • Moderat spring: Gjør skroget mer svingbart, men lettere påvirket av sidevind. Nest raskest og mest allsidig.

     

  • Mye spring: Gjør skroget meget svingbart, men også og utsatt for sidevind. Tregest i fart men også lettest å manøvrere.
  • Gjør det ikke for vanskelig.
    For mange faktorer gjør valget vanskeligere. Det er derfor bedre å stole på personlige følelser. Lytt til erfarne padlere, men gjør deg dine egne betraktninger.

    Noen refleksjoner har jeg gjort som selger, aktiv kajakkpadler og -konstruktør nå i 14 år. Nybegynner er du bare i de to første ukene, så ikke kjøp deg en såkalt nybegynner kajakk. De padlere som har padlet en stund - 1-2 sesonger - vil lett føle seg som om de behersker alt og er 'verdensmestere'. De som har padlet lenge, vil finne ut det er så mye mer vi skulle ha vist.

    Form og design er ofte avgjørende for hva vi liker, men ikke forhast deg når du handler. Prøvesitt kajakken, passer setet? Er det plass til deg i kajakken? Er det for mye volum i forhold til din kroppsvekt? Trenger du en så dyr kajakk, i forhold til antatt ganger du skal bruke den?

    Materialvalg er noe du må ta stilling til. Her er det først to grupper vi kommer borti:

    Polyetylen (modernisert bøtte-plast): Dette er et materiale som har hatt en rivende utvikling de siste årene. Utrolig slitestyrke, tåler kraftige slag, rask produksjon og da forholdsmessig rimeligere enn andre materialer.

    Kajakker i dette materiale vil være noe tyngre enn f.eks glassfiberkajakker. Viktigste argument er at du mister noe fart, da mye av din energi går med til å bøye skroget. For en polyetylen-båt er mykere i skroget enn en i glassfiber, den tvister seg også ved slag og kregninger forårsaket av bølger. Når dette er sagt, må vi igjen vurdere hva skal vi bruke kajakken til. Personlig har jeg brukt polyetylen-kajakker på mange vellykkete turer.

    Kompositt-materiale er en betegnelse på mange type fiber som vi kan lage kajakk av. Fibrene mettes med ressin som igjen kan være polyester, vinylester, epoxy, osv. Fibrene som brukes kan være glassfiber, kevlar, karbon og polyester-fiber - mere ukjente som mylar og dakron er ikke så mye benyttet.

    Felles for disse er at de har forskjellige egenskaper, dette benyttes til å gjøre kajakken spesialtilpasset til det den er tiltenkt. Man kan f.eks. legge fibrene 45 grader på lengderetningen og få en torsjonsstiv kajakk. Benyttes karbon, får du en superlett og stiv kajakk.

    Hovedsakelig kan man si at kompositt-kajakker kan man få større varianter av, tilpasset etter hver enkelts behov og lommebok.

    Seilduks- og tre-kajakker er også blitt populære som selvbygger-sett.

    Kvaliteten på kajakker er varierende fra hvor i verden den blir produsert og kvalitet og pris henger som oftest sammen, men ikke alltid. Kvalitet er ikke ensbetydende med at kajakken er lagd i de dyreste fiber-materialene, men henger oftere sammen med hva laminereren (han som metter fibrene) legger sin sjel i, eller rett og slett hvor flink han er.

    Lykke til med valget av kajakk!

     

        Stein Eian , Eian Fritid