Ringsaker Blad advarer på lederplass mot kostnadsnivået som er i ferd med å etablere seg på Sjusjøen. «Spørsmålet» er om ikke taket er nådd», skriver RB og har de samlede kostnadene til festeavgift, eiendomsskatt, andre avgifter og nå serviceavgiften i tankene.

Ringsaker Blad advarer på lederplass mot kostnadsnivået som er i ferd med å etablere seg på Sjusjøen. «Spørsmålet» er om ikke taket er nådd», skriver RB og har de samlede kostnadene til festeavgift, eiendomsskatt, andre avgifter og nå serviceavgiften i tankene. Skal området være attraktivt for hyttebyggere er det uheldig om inntrykket av et for høyt kostnadsnivå for feste seg, skriver bladet.

Feil at hytteeierne skal ta regningen

Hytteeieren Arne Morten Toft mener avgiften kan være rettsstridig. I et innlegg i Ringsaker Blad framholder han at Ringsaker Almenning må sende sitt økonomiske krav til Ringsaker kommune, ikke til hytteeierne for å få inn penger til den såkalte serviceavgiften. Bomavgift bør også vurderes, mener han.

I brevet som er stilet til Ringsaker Almenning med brev til kommunen skriver Toft at det blir direkte feil når hytteeierne skal betale for drift og vedlikehold av veier m.m. som er åpen for allmenn ferdsel. Veiene fører inn blant annet inn til aktivitetsområder for ski, slalåm, skiskyting og sykkel, anlegg som har flere tusen brukere pr. år.

Almenningen selv sliter veiene mest

«Ringsaker Almenning er med sin anleggsdrift i forbindelse med hytteutbygging, den som sliter og skader veganlegget i området mest. Almenningens masselager ligger i ytterkant av hytteområdet og herfra fraktes med store maskiner flere tusen tonn steinmasser inn til veganlegg og hyttetomter så å si året rundt. l tillegg kommer gravemaskiner som kjører i området», skriver Toft og fortsetter:

«Man kan alltids hevde at man med hjemmel i festekontrakter kan krev en avgift, men ikke en avgift som skal dekke utgifter forårsaket hovedsakelig av andre enn hytteeierne! Det er ikke likebehandling, og i strid med norsk rettspraksis.»

Eiendomsskatten

Han anbefaler en bom med bompenger som en løsning. Da må alle som skal inn i området betale. En slik ordning praktiseres for eksempel av Løten Almenning og i Hafjell.

Hytteeierne betaler også eiendomsskatt til Ringsaker kommune, påpeker hytteeieren. De mange millionene Ringsaker kommune får inn fra hytteeierne via eiendomsskatt «bør kommunen tilbakeføre (…) til drift og vedlikehold av veier, skiløyper, videokameraovervåking etc. som Ringsaker Almenning i dag har utgifter med», skriver han.

«Ringsaker Almenning bør rette krav til kommunen om dette, og ikke til hytteeierne. Vi har betalt eiendomsskatt. Og det som kommunen ikke dekker kan tas i form av bomavgift», slår Toft fast.