Tommy C. Olsen post@hytteavisen.no

Oppslagsfoto: Valdres Destinasjon 

  Trysil satser på sykkel i sommerhalvåret. Foto: Trysil/Utefoto

De store destinasjonene i Sør-Norge har sett potensialet i å legge til rette for turister på to hjul, og har lagt ned store ressurser i å lage sykkelveier, bygge broer og trykke informasjonsfoldere. Mange steder brukes skitrekk og gondolbaner. Til og med jernbanen brukes aktivt for å hjelpe syklistene et stykke på vei.

- I Valdres har vi gjort mye for sykkelturismen. Vi har veier, stier, løyper og tråkk for sykkel - et rullende eldorado i dag. Det finnes kart som forteller om stigning, vanskelighetsgrad og severdigheter på turen, sier Karianne B. Borchgrevink ved Valdres Destinasjon på Fagernes.

Valdres satser på å bli en av Norges ledende sykkeldestinasjoner innen fem år.

- Her i Valdres kan du se frodige skogsløyper i sør, den åpne vidda med levende støler i vest og spektakulære fjellveier i nord. I tillegg er de fleste rundene lagt til områder med lite eller ingen trafikk. Sving innom en stavkirke eller et fjellvann for bading og fiske, anbefaler Karianne.

 Oppdal og Hemsedal har også laget imponerende løyper og sykkelparker.

 Trysil for familien

Men det er ikke bare Valdres som har ambisjoner for sykkel-turisme. Trysil har satt seg store mål.

– Innen utgangen av 2012 skal vi være Nordens ledende destinasjon på baseferie innenfor sykkel og vandring, røper Jan Hatten og Heidi Myrvold hos Destinasjon Trysil. De neste årene skal de to bruke arbeidstida si på det storstilte prosjektet.

- Vi tar ikke mål av oss til å bli bedre enn Hafjell på downhillsykling, eller bedre enn Jotunheimen på alpine toppturer. Vi må derimot ta utgangspunkt i det unike ved Trysil-naturen og bygge ut fra hva vi vet gjestene våre etterspør. Det er også viktig at vi legger til rette tilbud for hele familien, understreker de.

Gjestene har gjerne Trysil som base, og tar sykkel- og fotturer med dette som utgangspunkt. Jan og Heidi trekker fram Åre, Hemsedal og Sälen som ledende på denne type sykkel- og vandreferier i Norge og Sverige.

– Vi har mye å lære av det disse destinasjonene har gjennomført på området, og vi har vært i Hemsedal og hatt møter med de som har utviklet sykkel- og vandretilbudet der, forteller de.