Scheel-kommisjonen foreslår en langt høyere verdi på boliger ved beregning av formuesskatten. Bunnfradraget foreslås riktig nok hevet fra én million til 2,13 millioner og formuesskatten noe senket, men effekten vil uansett være uheldig for familier som har hytte i tillegg til privatbolig. Bunnfradraget knyttes nemlig til boligen, ikke sekundærboligen (hytta).

- Forlest på økonomisk teori

- Moderat skattlegging av bolig og hytte-eiendommer har vært et kvalitetstegn for Norge, og til fordel for vanlige lønnstakere som i vårt land får muligheter til å realisere hyttedrømmen, uttaler hytteforbundets skattepolitiske talsmann, Mathias Dannevig, til klikk.no. Han er ikke nådig i sin karakteristikk av utvalgets medlemmer.

- Utvalget representerer en gruppe sosialøkonomer som har forlest seg på økonomisk teori, uttaler Dannevig. Han mener de ikke ser forskjell på et langsiktig bolig- eller hyttekjøp og en investering på Oslo børs. 

Dobler ligningsverdi på hytter

Scheel-utvalget forslår at det i formuesbeskatningen legges til grunn en ligningsverdi på bolig på 80 prosent. For hytter foreslås ligningsverdien doblet fra dagens nivå på rundt 25 prosent. Bunnfradrag foreslås hevet fra én million kroner i dag til 2.130.000. Beregninger klikk.no har gjort, viser at formuesskatten for hytteeiere vil svi ganske så kraftig. Selv en eier med en hytteeiendom som har relativt moderat verdi, vil merke  skatteskjerpelsen godt.

Se skatteberegningene her.

Vil skattlegge hele utleieinntekten

Ved utleie har hytter hatt en gunstig skattlegging. Nå skatter man bare av 85 prosent av leieinntekter over 10 000 kroner. Scheel-utvalget vil imidlertid skattlegge hele inntekten