Torleif Kristiansen og de andre aktørene bak reiselivssatsingen på Nerskogen møter den snøfattige vinteren og de dystre klimautsiktene med ny satsing. Går alt etter planen, vil byggingen av et stort leilighetsbygg ta til i bureisingsgrenda i Trollheimen allerede til våren. Dermed kan leilighetene tas i bruk til påske neste år, skriver adressa.no

- Markedet avgjør. Dersom alt klaffer, kan vi komme igang med byggingen i år, sier Kristiansen, som har tro på at det vil bli avsetning på de planlagte leilighetene .

Gjør jobben selv

Tidligere har Kristiansen & co trosset dystre økonomiske advarsler, og bygd skiheiser på Nerskogen. Nå har de i tillegg mørke klimautsikter hengende over hodet.

- Det er når man får slike budskap at man må mobilisere ekstra, og møte utfordringene aktivt, sier Kristiansen.

Da skiheisene i grenda ble bygd, var det med lite lån og stor egeninnats. Det er også en forutsetning for at reiselivsaktørene på Nerskogen skal kunne tilby leiligheter til sine fritidsgjester, skriver adressa.no

Hotellplan

Mens folk på Nerskogen bygger tilbudene til hyttegjestene selv, får oppdalingene nå drahjelp av Arthur Buchardt. Ifølge lokalavisen OPP vil hotellkongen presentere sine hotellplaner fredag. For oppdalingene er dette gode nyheter, for Buchardt har tidligere lagt bort hotellplaner for flere andre steder, skriver adressa.no

Ordfører Ola Røtvei har hatt en serie møter med Buchardt, og forteller til lokalavisen at Buchardt blant annet har latt seg inspirere av Holiday Club.

Dette finske hotellkonseptet har bidratt kraftig til optimismen og veksten i VM-bygda Åre. Nå håper oppdalsordføreren på en liknende Buchhardt-effekt i Oppdal.

- Et prosjekt som dette vil løfte hele bygda, og vil også få positiv betydning for bygdas attraktivitet som hyttedestinasjon. Selv om vintrene skulle bli snøfattige i årene som kommer, sier Røtvei, som har tro på at det blir byggestart for hotellet i 2007.

Røros vil vare

Den andre store hyttekommunen nordafjells, Røros, er i motsetning til alpinbygder som Oppdal langt mindre avhengig av snørike vintre for å være attraktiv som hyttevert. Det tror Henrik Grønn, rådmann i Røros.

- Røros vil være et turiststed uansett hvordan klimaet utvikler seg. Det er andre ting som gjør Røros attraktivt, sier han.

- De signalene vi har fått, tyder ikke på at hyttebyggerne lar seg påvirke av spådommer om snøfattige vintre og klimaendringer. Det er stor etterspørsel etter både hytter og hyttetomter i Røros, sier han.

Heller ikke hyttekommunen og alpinbygda Meråker frykter utsiktene til snøfattige vintre, skriver adressa.no

- Vi må eventuelt tenke nytt. Men jeg tviler på at snøløse vintre vil gi trøndernes og nordmøringenes ønske om hytte på fjellet en knekk. Bygder som Meråker har så fine områder som er attraktive hele året, at det vil spille mindre rolle hvorvidt det er snørike vintre eller ikke, mener Bård Langsåvold, ordfører i Meråker kommune.

Skistedene taper

Den snøfattige vinteren har foreløpig ikke preget etterspørselen etter fritidsbolig i typiske skibygder. Det forteller Roger Kjørsvik, leder Fokus Nylanders fritidsavdeling.

- Etterspørselen i fjellet er like stor som før. Men den uvanlig milde vinteren har ført til at salgssesongen for fritidsboliger ved sjøen har vart lengre enn vanlig, sier han.

- Men skulle man få flere snøfattige vintre på rad, vil man nok på sikt kunne merke forandringer i etterspørselen etter fritiidsboliger på fjellet. Det er nærliggende å annta at Oppdal og rørosregionen vil få føle en slik utvikling mest, fordi ski er såpass sentralt i disse hyttekommunenes attraktivitet, sier Kjørsvik.