Bildet: "Full City"-havariet førte til enorme oljeutslipp i og rundt Langesund i fjor sommer. Foto: Elin Frisch Selås

Kragerø har ikke fått tilbake 600 meter oljelenser som ble brukt etter oljeutslippet etter "Full city"-grunnstøtingen i slutten av juli i fjor. Oljelensene er enten kassert eller til reparasjon.

- En helt absurd situasjon, mener kragerøordfører Kåre Preben Hegland, som sier dette også er tilfellet for Bamble og Porsgrunn kommuner. Men det finnes fortsatt oljelenser i distriktet, hos private aktører. Kragerøordføreren regner med at disse oljelensene ville blitt brukt i påkommende tilfeller.

Svekket beredskap

- Men likevel. Beredskapen er svekket i forhold til eventuelle nye oljekatastrofer. Kragerø har ikke fått tilbake en eneste lensemeter etter grunnstøtingen ved Såstein i fjor, slår Hegland fast.

- Mens fokuset var på oljeforurensning og utlegging av oljelenser i juli/august i fjor burde beredskapen vært bygd opp igjen. Det har vært altfor små statlige bevilgninger i en årrekke i forhold til oljelenser, slår Hegland fast.

Kragerøordføreren har hele tiden vært kritisk til aksjonen som ble iverksatt etter "Full city"-havariet. Han mener at kommunen ble overstyrt av Staten og Kystverket.

- Alle statlige aksjoner berører kommunene, og det er faktisk kommunene som sitter med lokalkunnskapen i slike tilfeller. Folk i Kragerø kunne ikke skjønne at det lå flere hundre meter med oljelenser på brygga ukevis før de ble tatt i bruk. Vi konfronterte Kystverket med dette og fikk til svar at dette var Statens eiendom. Folk var interessert i å hjelpe, men fikk ikke lov, forteller Hegland videre.

Missing link

Hegland mener at avstanden fra kommunene som blir rammet ved et oljeutslipp og rette myndighet er for lang.

- Vi fikk høre at beslutninger var gjennom flere ministerposter før avgjørelsen om å iverksette aksjoner ble tatt. Verdifull tid gikk tapt. Da Kystverket kom på banen var det gått en viss tid. Denne tiden kunne vi benyttet til å stenge av våre sund mot oljeforurensningen. Jeg savner et raskere beslutningsnivå i slike situasjoner. Personlig opplevde jeg at det var en "missing link" i denne situasjonen, forteller han.

- Nå må vi få fokuset tilbake på oljeberedskapen langs kysten og ikke bare regnskog, sier Hegland veladressert til statsminister Stoltenberg.

Har lenser

- Vi har fortsatt oljelenser i Kragerø, men det stemmer det ordføreren sier. Vi har ikke fått tilbake en eneste meter oljelenser etter oljeutslippet fra "Full city" i fjor, bekrefter havnefogd Borgar Thorsen overfor Kragerø Blad Vestmar.

Thorsen opplyser at det ut fra Kragerø ble lagt ut 600 meter oljelenser, som så langt ikke er blitt erstattet.

- Et oljeutslipp langs kysten nå ville fått svært alvorlige følger, og det gjelder ikke bare for Bamble- og Kragerø-skjærgården. Det er en rekke kommuner som ikke har fått tilbake eller erstatte oljelenser som ble benyttet under aksjonen etter "Full city" i fjor opplyser havnefogden videre.

- Etter hva jeg har hørt går det aller meste av nyproduserte oljelenser ikke til å supplere beredskapslagrene hos kommuner langs norskekysten, men til Mexico-gulfen etter oljekatastrofen der, forteller Thorsen.

Kragerø Blad Vestmar har flere ganger de siste dagene forsøkt å komme i kontakt med sekretær i IUA og havnekaptein ved Grenland havn, Asbjørn Høie, for kommentar, men uten å lykkes.