Scheel-utvalget foreslo tidligere i år å øke beskatningen av fast bolig, såvel primærbolig som fritidsbolig. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett sett bort fra dette forslaget, noe Norsk Hyttelag anser som positivt for hyttefolket.

Audun Bringsvor - Bukkelægret 2012 2
- Positivt at Regjeringen ikke har fulgt Scheel-utvalgets forslag til beskatning av hytter, sier Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Hytta ikke investeringsobjekt

- Folks hjem og folks hytter er ikke investeringsobjekter og skal derfor heller ikke beskattes som det, sier Bringsvor.

Han peker på at Regjeringen ved å redusere rabatten på sekundærbolig og næringseiendom, innfrir målsettingen om å redusere skattemotivert overinvestering i eiendom på bekostning av annen virksomhet.

Positivt for hjem og hytte

- Men det er positivt at man unngår å ramme folks «fristeder» - hjemmet og hytta, sier hyttelagets talsmann. 

– Når vi snakker med noen av de tre millioner nordmenn som eier eller har tilgang til hytte, forteller de ofte hvor verdifull den er, men de snakker aldri om kroner og øre. Hytta er en investering i sjelefred, felles familieopplevelser og god folkehelse, ikke i avkastning og dividende, framholder Bringsvor.

Han legger til at ligningsverdien på fritidsbolig økes med 10 prosent. Sikkerhetsventilen som sier at ligningsverdien ikke skal overstige 30 prosent av dokumentert markedsverdi beholdes som før.

 

Sekundærbolig eller fritidseiendom?

Noen ganger blir det du regner som hytte, definert som sekundærbolig og dermed beskattet hardere.