Foto: Favoritthytten.no
Dermed er den samlede norske hytteformuen større enn formuen til Bill Gates, som er god for rundt 350 milliarder kroner.

- Norske husholdninger har virkelig store verdier plassert i fritidseiendommer, sier assisterende direktør Kalle Seip i Sparebankforeningen.

En drøy million
Det siste året har hytteprisene steget med 14 prosent. Og for første gang i historien bygger vi nå større hytter enn hus . Et prakteksempel er Geilo-hytta til bedragerisiktede Frank Murud, skriver dn.no

Den 340 kvadratmeter store hytta har en anslått verdi på 15-20 millioner.

Den norske gjennomsnittshytta er verdt en drøy million – 1.040.000 kroner, viser en undersøkelse Sparebankforeningen har utført.

Eier flere hytter
33 prosent eier annen hytte eller bolig enn den de bor i. Det vil si 660.000 husholdninger. Av disse eier 65 prosent én ekstra hytte/bolig, 23 prosent eier to ekstra hytter/boliger, mens 12 prosent har tre hytter/boliger i tillegg til den de bor i selv, skriver dn.no

35 prosent har kjøpt eller investert i bolig eller hytte de siste fem årene.

- Veldig attraktive
Seip tar høyde for at anslaget på 400 milliarder kroner i hytteformue kan være noe i overkant.

- Mange av hyttene som omsettes er trolig relativt nye og i det dyreste segmentet. En del hytter som er bygget lengre tilbake i tid, har sikkert noe lavere verdi. Likevel er dette det beste anslaget vi har, sier Seip.

- Tror du prisveksten i hyttemarkedet fortsetter?

- Når renten går opp, vil veksten i hytteprisene gå ned. Likevel vil det fortsatt være slik at noen områder vil være veldig attraktive, men gjennomsnittstallet tror jeg vil dempes. Det store antallet nybygg vil også dempe prisveksten, mener Seip.