Nrk.no skriver at hyttebyggingen i fjellet truer villreinbestanden. Nå mener Norsk institutt for naturforskning (NINA) at hytter som truer villreinen kan bli krevd revet i fremtiden. Fylkesmannens miljøvernavdeling i Telemark utelukker ikke at dette også kan bli en virkelighet i Telemark.
 
En politikk som favoriserer villreinen framfor hyttebygging har man ikke idag. Men det vil fremtiden garantert bringe, mener seniorforsker ved NINA, Christian Nelleman, skriver Nrk.no.

Problemet er den enorme hytteutbyggingen i fjellet, som bit for bit og hytte for hytte truer en villreinbestand vi er internasjonalt forpliktet til å bevare.

Mangler plan

Tillatelser til hyttefelt og dispensasjoner for enkelthytter deles ut kommune for kommune. Det som mangler ifølge NINA er en overordnet plan fra statlig hold, som klart og utvetydig sier hvor hytter kan og ikke kan bygges. Isteden finnes en veiledning fra miljøverndepartementet. Dette er utilstrekkelig, mener både forskerne og fylkesmannens miljøvernetat, som skal håndheve veiledningen, skriver Nrk.no.

Flere eldre hytteutbygginger i Telemark har allerede tatt beiteområder fra villreinen, og blir problemene verre er en mulighet riving av hytter, sier konstituert fylkesmiljøvernsjef Yngvar Oland i Telemark, skriver Nrk.no