skjeggkre
Skjeggkre. Foto: Preben Ottesen/FHI

Helt uten grunn, mener administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening viser til Folkehelseinstituttet og peker på at insektet er helt harmløst og skader hverken mennesker eller boligene de holder til i. I et innlegg i bygg.no kaller han det hysteri.

Enorme beløp

Han peker på at boligkjøpere stevner selgere med krav om store prisavslag og at en rekke tvister går til domstolene. Han spør derfor om vi ønsker oss en rettstilstand der selgere av hytter og hus risikerer å tape hundretusenvis av kroner på grunn av ren og skjær panikk.

Han viser til en dom fra 2016 der en kjøper ble tilkjent prisavslag tilsvarende 22 % av boligens verdi på grunn av skjeggkre. Andre dommer har lagt seg på et nivå mellom 10 og 15 %.

Vil bli gjest hos de fleste av oss

Jæger skjønner at boligkjøp kan bekymre, siden det er så mye penger involvert, men ser ingen grunn til å bekymre oss for problemer som ikke er reelle. Særlig siden det ikke er mulig å gjøre noe med.

Han viser til Mycoteam, som regner med at de små krypene vil finnes i halvparten av alle moderne hytter og hus om fire år, og ganske raskt øke til 75 prosent. Det er voldsomt, siden det ble oppdaget her i Norge så seint som i 2013.

Altetende, og lite kresne

Skjeggkre er altetende, og selv små mengder brødsmuler, mel, matrester, døde insekter eller andre organiske materialer vil være tilstrekkelig til å holde liv i en bestand, opplyser han. Så skulle vi kanskje tro at et ekstremt godt renhold ville holde dem borte. Men det stemmer ikke, de greier seg også med papir og tapet.

Vi bærer dem hjem til oss

Siden skjeggkreet ikke finnes naturlig i Norge, er det avhengig av å bli transportert inn via flyttelass, dagligvarer, pappesker, bagasje, vesker, loppisvarer, emballasje fra netthandel, post og mye annet, påpeker Jæger og konkluderer med at det er tid for edruelighet.

Senk skuldrene

Så, altså – la oss frykte det som er grunn til å frykte, og bekjempe det. Og ha et mer avslappet og kunnskapsbasert forhold til en nykommer som heldigvis er harmløs. Særlig er det viktig å ha et avslappet forhold til den når den også er umulig både å forhindre å få inn og å bli kvitt igjen.

Du finner hele Jægers innlegg på bygg.no.

Ikke la deg lure

Huseiernes landsforbund advarte tidligere i år mot useriøse skjeggkre-bekjempere. Ut fra det du har lest ovenfor, er det ingen grunn til å tro at bekjempelse vil nytte. I alle fall ikke over tid.