I alt gjennomførte man etter fast prosedyre nottrekk på 12 forskjellige steder i Kragerøs skjærgård, og i notfangsten ble det nesten bare såkalt leppefisk. Ikke en eneste lyr ble funnet, og totalt bare fire eksemplarer av torsk.

- For Kragerø er dette det dårligste resultatet noen gang, sier Øystein Paulsen hos Flødevigen.

Nottrekk_kragero_02
Fangstene i høst besto nesten utelukkende av leppefisk.

Jevnt nedover

Han viser til at resultatene de siste 10-15 årene har gått jevnt nedover, og at det de to-tre siste årene har vært katastrofalt lave tall.

- Men det har i år vært noe mer oppløftende tendenser i Vest-Agder, mens resultatene ble dårligere og dårligere jo lenger øst vi kom, sier Paulsen.

De årlige nottrekken har Flødevigen drevet med i mange tiår, og gir dermed et godt grunnlag for å bedømme utviklingen av fiskebestandene langs kysten.

- Hvordan ser det ut for arter som sei og hvitting?

- Også sei er det blitt veldig lite av, og hvittingen, som vi tidligere fikk mye av inne fjordene, er også nesten blitt fraværende. Vi skjønner ikke hvor den er blitt av, sier Paulsen. Nottrekkene inneholdt i år nesten bare leppefisk, som er en fellesbetegnelse for berggylte, bergnebb og lignende arter.

For sjøørret pekte pila også i år litt oppover.

Rekrutterings-kollaps

I en kommentar til de nedslående fangst-tallene sier Tore Johannessen ved Flødevigen at det de siste årene har vært en generell kollaps i rekrutteringen i hele Nordsjøbassenget.

- Mye kan tyde på at det har skjedd radikale endringer i næringsnettet i sjøen, som gjør at fiskeyngelen ikke klarer å leve opp. Dermed får vi ikke lenger sterke årsklasser av bestandene slik vi gjorde før. Nyere undersøkelser viser at det er svært lite yngel som klarer å overleve første vinteren, sier Johannessen.

I tillegg nevner han overfiske som et generelt problem, men er likevel mest bekymret for at avrenning fra landbruket i Europa og forurensing fra fossilt brensel, eksempelvis eksos, er årsak til de mest grunnleggende årsakssammenhengene til den dramatiske tilbakegangen av livet i havet.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE