Kanskje det er unødvendig også, og at du kan komme unna på en vesentlig rimeligere måte. Sammenlignet med dreneringsutgiftene koster det ikke stort å prøve først.

Rimelig, men bra nok ...?

Vi fikk ideen til denne artikkelen etter et besøk på Biltema. Der sto en pall full av avfuktere til bare 1.399 kroner, noe som jo bare er en brøkdel av hva det koster å drenere.

Denne er bare en rekke av mange avfuktere til salgs, og vi tar ikke stilling til om nettopp denne er verd å anbefale.

Luftavfukter 2
.

Pass på temperaturen

Et tegn på at den kanskje kan være bra nok, finner vi i spesifikasjonene. Der står det at den virker mellom 5 og 30 grader. Det er nemlig noen som slutter å virke under 15 grader, og for svært mange kjellere kan dét være for lite.

Nødvendig med sluk

Det er ikke små mengder vann som trekkes ut av lufta. Dermed nytter det ikke å basere seg på tanken inni avfukteren, i alle fall på ei hytte som ikke kontinuerlig er bebodd. Tanken blir nemlig fort full. Det er derfor nødvendig å bruke slange, med utløp til et sluk i golvet.

Hyttefukt også over bakken

Ei avstengt hytte lukter ikke friskt når du ikke har vært der på en stund, uansett kjeller eller ikke kjeller.

Da er en solventilator tingen.

Små vifter gjør susen

Tilbake til kjellerfuktighet:

Kanskje du ikke trenger luftavfukter engang.

Noen ganger er det nok med ei bitte lita vifte på rundt 13 watt til å trekke ut den fuktige lufta gjennom en ventilåpning i muren.

Mens det andre ganger kan være fornuftig å kombinere vifte med avfukter.

NB! Husk på at ei vifte kan bety en senking av temperaturen, eventuelt til under frysepunktet, og det er jo ikke bra for eventuelle vannrør.

Avfukteren derimot, produserer varme.