Blefjell Klarvær -3
Se været der du er »

Noen steder er det mye snø:

Kanskje du må måke hyttetaket?

Mens det er bart og tørt og særdeles brannfarlig noen steder i landet, snør det mye andre steder. Det betyr at det noen steder kan begynne å bli mye snø på taket. Og om tyngden foreløpig ikke er kritisk, kan den fort bli det hvis det blit regnvær. Regnet fanges opp av snøen, som blir blytung og kan gjøre skade på takkonstruksjonen.

snøtak
Om ikke taket er så tungt nå, kan det fort bli det når det kommer regn.

Dersom det skulle inntreffe en skade og det viser seg at hytteeieren ikke har overholdt sin del av kontrakten med forsikringsselskapet, kan erstatningen bli redusert. – Vi har sett eksempler på svært alvorlige konsekvenser av snøtunge tak som har rast sammen. I verste fall kan menneskeliv gå tapt, sier Thomas Nilsen i Skadeforebyggende avdeling i KLP i en pressemelding.

Må være oppmerksom

– Det er viktig å fjerne snø fra tak, takrenner, vegger, verandaer og terrasser jevnlig, formaner Nilsen. Og gjør oppmerksom på alle må sette seg inn i hvilken snøtyngde ens eget tak er beregnet til å tåle

Article image
Jobben er gjort, i alle fall første del av den, når snøen er måkt ned av taket.

Tips for snøtunge tak:

• Fjern snøen jevnt på begge sider av mønet. Skjevbelastning kan skade takkonstruksjonen.

• La de nederste 10-20 centimetrene med snø ligge igjen når du måker. Da unngår du å skade takbelegget.

• Rensket du takrennene sist høst? Det bør du i alle fall gjøre før neste vinter, for tette takrenner kan føre til store vannskader på taket når snøen smelter. Selv små lekkasjer kan føre til mugg og råte.

Enkel snømåking?

Kikk på denne snøhøvelen.

Andre nyheter

IMG_7819 2

Hva gjør du om det brenner? Kjør brannøvelse på hytta!

Potensielle brannkilder er mange på hytta. Men har du tatt faren på alvor og kjørt en brannøvelse med hele familien? Vinterferien er en god anledning til å trene.

Les mer»
REDNING_Foto_MariRosenberg_IFI

Vær veldig, veldig forsiktig når det er glatt, både på hytta og hjemme

Underkjølt regn fører til mange skader, ja også tragedier. Det kan for eksempel være alvorlige trafikkulykker eller fatale fallulykker. Også mindre alvorlige bruddskader er smertefulle og kan føre til ulike grader av nedsatt førlighet for kortere eller lengre tid. Så derfor gjelder det å være forsiktig, enten det er til eller fra jobben eller butikken, på eller på vei til hytta eller om du kanskje bare skal tøfle en tur ut til postkassa for å hente avisa.

Les mer»
isfiske

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Les mer»
varmepumpe

Varmepumpa spredde septiklukt i hytta

Det er helt ulogisk at fyring med varmepumpe skal føre til kloakklukt i stua. Men likevel et faktum.

Les mer»
5C7A1929

Frustrasjon i Hjartdal: Løypestriden uløst og eiendomsskatten økes

Hjartdal herjes ikke bare av krangel om skiløyper. Midt i løypekaoset har hytteeierne også mottatt melding om økt eiendomsskatt. Brevet har fått det til å renne over for hytteeiere.

Les mer»
vakuumventil

Vakuumventilen stoppet den plagsomme lukta, ute ...

Lufting av kloakkanlegget, i alle fall for dem med septiktank, fører til luktproblem.

Les mer»
kommunetv[1]

Forslag om meklingshjelp i skiløypesaken falt i kommunestyret

– Ordføreren bør innkalle til møte med alle berørte grunneiere og få tak i noen med kompetanse som mekler. Her trengs profesjonell hjelp. Det uttalte Senterpartiets Mathias Kleppen i Hjartdal kommunestyre tidligere i uka.

Les mer»
lufting

Hva gjør vi med skittlukta?

Skittlukt er et problem for mange med septiktank. Så hva gjør vi med den?

Les mer»
sollia

Har du betalt kontingenten?

På nettstedet sollia.net finner vi en påminnelse om å betale kontingent, særlig for å dekke kostnadene for å gi hytteeierne i området gode skiløyper. Dette er ganske sikkert noe som ikke bare gjelder dette hytteområdet, men mange andre også, hvor ildsjeler gjør en stor innsats til glede for mange.

Les mer»
hyttebok

Hytteboka er fortellingen om familieidyll, ikke det ubehagelige

Det finnes et univers hvor kriger ikke eksisterer – der det bare er det virkelig lille livet som gjelder: Velkommen til hytteboka.

Les mer»
radio

– DAB-radioen spiser batterier

I et leserinnlegg i Adresseavisen takker Jostein Staverløkk NRK for følget gjennom mange år og er sterkt kritisk til stengingen av FM-nettet, som skjer i Trøndelag og Møre og Romsdal idag.

Les mer»
Tuddal

Rådmannen ønsker ikke å tvinge grunneierne i betent løypestrid

I morgen skal kommunestyret i Hjartdal behandle den betente skiløypestriden i Tuddal. Men rådmannen innstiller på ikke å bruke tvang mot motvillige grunneiere.

Les mer»
tretopphytte

Satser på tretopphytter framfor utvikling av gårdsdrift

”Guttedrømmen” – hytte i tretoppen – realiseres stadig flere steder. En grunneier i Åsnes i Våler vil bygge arkitekttegnede hytter i tretoppene. 

Les mer»
hytte

Kommunene har lov, men vil ikke droppe eiendomsskatt fra hytta

Fra 1. januar hadde kommuner med eiendomsskatt mulighet til å frita hytteeiere fra denne skatten. – Uaktuelt for oss, sier de største hyttekommunene til Pengenytt.

Les mer»