Undersøkelser viser en tendens til at et økende alkoholforbruk ved sjø og vann fører til flere drukninger. Gjennom kampanjen ”Klar for sjøen?” er målet å påvirke folks holdninger i forhold til alkohol og sjø. Kampanjen varer gjennom hele sommeren, med hovedvekt i ferietiden der alkoholkonsumet er høyere enn ellers i året.

Økt ulykkesrisiko

- Alkohol medfører en økt ulykkesrisiko når en fører båt, og det er økt fare for død når en faller i vannet eller bader med promille, sier Trine Stensen Lunde i Alkokutt, som er sekretariat for kampanjen.
- Hvert år kunne mange dødsfall trolig vært unngått hvis den forulykkede ikke var påvirket av alkohol. Kampanjen ønsker å formidle sunne holdninger og gode vaner. Det bidrar til større sikkerhet, mindre risiko og økt glede og kos, sier hun.

Hovedmålgruppen er befolkningen over 15 år som befinner seg ved sjø og vann. Særlig er det viktig å nå menn i alderen 40 – 60 og ungdom i alderen 16 – 30 år.
Blant de som står bak kampanjen er Politidirektoratet, Redningsselskapet, Norges Seilforbund, Vis Sjøvett, Kystvakten, Kongelig Norsk Båtforbund og Røde Kors.

Kilde og bilde: Røde kors