I store deler av Europa har krepsepest nærmest utryddet de opprinnelige krepseartene, opplyser Direktoratet for naturforvaltning.

Signalkreps er en nordamerikansk krepsart. Denne krepsen ble funnet tidligere i oktober ved det landskapsvernede område Dammane, og eksperter har senere kunnet slå fast at krepsarten har etablert seg i vassdraget.

Direktoratet for naturforvaltning ser alvorlig på saken. Faren for spredning av både signalkreps og krepsepest har økt betydelig. Tidligere er sykdommen påvist i Glomma og Haldenvassdraget.

Mattilsynet vil om kort tid sette i verk tiltak for å hindre at smitten sprer seg til andre vassdrag. Den norske edelkrepsen er en utrydningstruet art, og krepsepesten utgjør en stor trussel. Direktoratet for naturforvaltning og Mattilsynet vil deretter se på hvilke tiltak som er aktuelle på lengre sikt.

Signalkreps ble innført til Europa på slutten av 1800-tallet, og med den kom også pesten. Den nye arten og sykdommen førte til at de opprinnelige europeiske ferskvannskrepsartene nærmest ble utryddet. I dag er det bare Norge og Estland som fortsatt har store bestander av ferskvannskreps. (ANB)

Illustrasjonsfoto